6.7.18

Κακόβουλο λογισμικό για μπλακάουτ, παραλλαγή του "Industroyer"

Προειδοποίηση προς κυβερνήσεις και εταιρείες ηλεκτροδότησης για το Industroyer εξέδωσε η Dragos, εταιρεία που ειδικεύεται στην ηλεκτρονική ασφάλεια κρίσιμων υποδομών. "Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να προκαλέσει διακοπές στο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη, και με μικρές αλλαγές και στις ΗΠΑ, ανέφερε στο Reuters ο ιδρυτής της εταιρείας Ρόμπερτ Λι, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής αεροπορίας. Δεν φαίνεται ικανό να ρίξει ολόκληρα εθνικά δίκτυα, μπορεί όμως να προκαλέσει τοπικά μπλακάουτ διάρκειας ημερών. Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να γίνει αντιληπτή από αλλαγές στην κίνηση των εταιρικών δικτύων, όπως ενδείξεις ότι ο κακόβουλος κώδικας αναζητεί την τοποθεσία υποσταθμών ή δίνει εντολή για το κλείσιμο διακοπτών παροχής ρεύματος."

Ο ιός, με την ονομασία Industroyer, ήταν προγραμματισμένος να ενεργοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 2016, και είναι «πολύ πιθανό» ότι προκάλεσε το μπλακάουτ εκείνης της ημέρας στην Ουκρανία, αναφέρει σε έκθεσή της η σλοβακική εταιρεία ESET. Οι ουκρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία για την κυβερνοεπίθεση. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι είχε ανάμειξη. Το Industroyer είναι το δεύτερο γνωστό κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για επιθέσεις σε βιομηχανικά συστήματα. Το πρώτο ήταν το Stuxnet, το οποίο πιστεύεται ευρέως ότι αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να σαμποτάρουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Κυβερνοεπίθεση σε υδραγωγείο

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ 19/11/11: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ. ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ. ΛΑΘΟΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΝΕΡΟ, ΟΔΙΚΑ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ κ.λ.π, ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΛΕΘΡΙΟ ΛΑΘΟΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ.

No comments :