13/07/2018

Οριστικό αδιέξοδο στις επαφές ΑΔΜΗΕ-Euroasia για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή συνάντηση των εμπλεκομένων μερών από κοινού με τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και με τον ACER και την Κομισιόν σχετικά με την κατασκευή της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κήρυξε ουσιαστικά λήξασα τη διαδικασία συνεννόησης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και στην εταιρεία του Eurasia Interconnector και πλέον η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ) έχει περιθώριο δύο μηνών για να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το έργο και τον φορέα ο οποίος θα το κατασκευάσει και αναλάβει.

Είχε προηγηθεί προ δύο ημερών η ετήσια αναφορά του ACER για τα έργα κοινού ενδιαφέροντος, στην οποία εντόπιζε διετή καθυστέρηση του .Eurasia Interconnector Η αναφορά αυτή αποτελεί το κλειδί για την εξέλιξη των δεδομένων από εδώ και πέρα. Σύμφωνα επίσης με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ΡΑΕ δήλωσε κατά τη συνάντηση ότι επειδή το θέμα είναι επείγον, πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών που έχει στη διάθεσή της, αλλά αντίθετα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της πολύ σύντομα εντός των επομένων εβδομάδων. Οι εκτιμήσεις συνηγορούν στο ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία, αλλά αντίθετα θα ανατεθεί στον ΑΔΜΗΕ η κατασκευή της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική.

https://energypress.gr/news/oristiko-adiexodo-stis-epafes-admie-euroasia-gia-ti-diasyndesi-tis-kritis-i-rae-tha-apofasisei

No comments :

Post a Comment