26/07/2018

Ρωσσία: Κατηγορία κατασκοπείας σε Ρώσσο επιστήμονα.

Ο ηλικίας 74 ετών Ρώσος επιστήμονας Βίκτορ Κουντριάβτσεφ εργάζονταν στο Κεντρικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) συνελήφθη στις 19 Ιουλίου και παραπέμπεται στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σχετίζεται με διαρροή πληροφοριών στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, που αφορούσαν υπερηχητικούς πυραύλους. Στις 23 Ιουλίου, το γραφείο τύπου του Ινστιτούτου ανέφερε στο πρακτορείο TASS ότι οι ανακριτικές αρχές δεν έχουν κάποιο ζήτημα που να αφορά την παρούσα διοίκηση του Ινστιτούτου και πως η έρευνα αφορά γεγονότα του 2013. Αμέσως μετά την σύλληψη του και πριν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη, οι ανακριτές διεξήγαγαν έρευνες στο Ινστιτούτο στο οποίο εργάζονταν ο Κουντριάφτσεφ, όπως και σε άλλα κτίρια.

Η εφημερίδα Kommersant είχε γράψει πριν μερικές μέρες ότι ομάδα ανακριτών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) είχε πραγματοποιήσει έρευνες σε γραφεία επιστημόνων εντός του Ινστιτούτου καθώς και στο γραφείο του διευθυντή του Ινστιτούτου της Roskosmos Νμίτρι Πάϊσον. Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, οι έρευνες έγιναν στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης, με βάση το άρθρο περί ‘εσχάτης προδοσίας’. Η FSB προέβη στις έρευνες αυτές, είχε γράψει η εφημερίδα, επειδή διαπίστωσε ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ήσαν ενήμερες για τα αποτελέσματα κάποιων προγραμμάτων της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας που αφορούσαν τους υπερηχητικούς πυραύλους και έφεραν την σήμανση «άκρως απόρρητο».

Ανακοίνωση έκανε στο ρωσικό πρακτορείο TASS o συνήγορος υπεράσπισης του Ιβάν Παβλόφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν επέτρεψαν στον ίδιο να βρίσκεται δίπλα στον πελάτη του τη στιγμή που του ανακοίνωσαν το κατηγορητήριο. «Με γραπτή μας αίτηση προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Μόσχας» Ίγκορ Πολιακόφ, εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Παβλόφ.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment