15.7.18

"Η Μακεδονία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα"

Η Βουλγαρία, εκτός από τη μακεδονική γλώσσα δεν αναγνωρίζει και εθνική μακεδονική ταυτότητα, θεωρώντας τους Σλάβους των Σκοπίων ως Βουλγάρους της Μακεδονίας.

Βουλγαρικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το κυβερνών κόμμα στη ‘Μακεδονία’, το SDSM, ανακοίνωσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με τη μακρόχρονη διαφωνία με την Ελλάδα, η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα προστατεύονται μία για πάντα.  Ενώ, όπως είναι γνωστό η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα γιατί τη θεωρεί ως διάλεκτο της βουλγαρικής, το SDSM πιστεύει ότι η μακεδονική γλώσσα γίνεται μία από τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μετέδωσε στα Σκόπια ο τηλεοπτικός σταθμός Α1ΟΝ. «Εντασσόμαστε στο ΝΑΤΟ με την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική ταυτότητα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η Συμφωνία για το όνομα είναι μια πατριωτική πράξη που ενισχύει και εγγυάται, επιτέλους, την ταυτότητα της Μακεδονίας.  Μετά από χρόνια απομόνωσης και ανασφάλειας οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2019, η Μακεδονία θα γίνει μέρος της ευρωατλαντικής οικογένειας», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του SDSM.

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ήταν σήμερα στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης ‘Κανάλ 5’.  Δήλωσε ότι είναι σημαντικό που μας έχει δοθεί πρόσκληση για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία. «Πιστεύω συμπερασματικά ότι είναι σημαντικό ότι σας έχει δοθεί πρόσκληση να ξεκινήσετε τη διαδικασία ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Φυσικά, η διαδικασία προσχώρησης, όπως και σε όλες τις χώρες, αρχίζει με την επιστολή του Γενικού Γραμματέα. Η επιστολή περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις και τα άλλα μέτρα που πρέπει να τηρήσει η υποψήφια χώρα πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης και η υπόθεση αυτή αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. »Επομένως, νομίζω, ότι πρόκειται για απόφαση. Αυτή είναι μια συνήθης απόφαση και θα επιτρέψει στη Μακεδονία να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπέιλι.

Όσον αφορά το ερώτημα τι θα συμβεί εάν δεν υλοποιηθεί η Συμφωνία με την Ελλάδα, στη χώρα μας ή στην Ελλάδα, είπε ότι η απόφαση είναι σαφής- είναι μέρος της διαδικασίας προσχώρησης στο ΝΑΤΟ. «Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας ήταν αρκετά σαφής- ότι αποτελεί τώρα μέρος της διαδικασίας ένταξης για το ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βέβαιες ότι η συμφωνία θα εκπληρωθεί και περιμένουμε τη Μακεδονία να γίνει ‘Βόρεια Μακεδονία’ ώστε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει επανειλημμένα με τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ για το μέλλον της ‘Μακεδονίας’ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και εδώ και πολλά χρόνια τόνισε ότι υποστηρίζει έντονα αυτό το θέμα.

The Hellenic Information Team

No comments :