02/07/2018

Πού πάει το θέμα των διαμετρημάτων 7,62 και 5,56 χλστ και άλλα χρήσιμα να τα γνωρίζουμε.

Το μέλλον των διαμετρημάτων των τυφεκίων απασχολεί πολύ σοβαρά τον Αμερικανικό Στρατό, το Σώμα Πεζοναυτών και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Ως βάση του προβλήματος είναι οι εμπειρίες που αποκόμισαν κατά κύριο λόγο από τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, όπου το διαμέτρημα των 5,56 και το 7,62 χλστ. αποδείχθηκε ανεπαρκές σε πολλές περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της Eurosatory 2018 είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με εταιρείες φορητού οπλισμού και πυρομαχικών για το μέλλον των διαμετρημάτων και οι θέσεις τους είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το συμπέρασμα ήταν ότι το 5,56 και το 7,62 αποτελούν σίγουρα «παρελθόν», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κάποιος εκ των υπερατλαντικών κατασκευαστών, αλλά η πλήρης απόσυρσή του θα πάρει αρκετά ακόμα χρόνια. Το άλλο σίγουρο είναι ότι τα προγράμματα που ξεκίνησαν την παρούσα περίοδο στις ΗΠΑ είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον της αγοράς, ιδιαίτερα των ΝΑΤΟϊκών και λοιπών συμμαχικών κρατών. Σε συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες, γινόταν κατανοητό ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν λύσεις για τους διαγωνισμούς του Πενταγώνου. Ωστόσο, δεδομένου ότι η έκθεση διοργανώνεται στον ευρωπαϊκό χώρο, φάνηκε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν ασχολούνται με το ζήτημα του διαμετρήματος, με εξαίρεση τις θυγατρικές τους στις ΗΠΑ, και μόνο λίγα άτομα είχαν γνώση του θέματος. Με άλλα λόγια, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ θα είναι αυτές που θα καθορίσουν το μέλλον και στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα με τους διαγωνισμούς για νέα τυφέκια και πολυβόλα, τρέχει και η έρευνα για την ανάπτυξη ελαφρύτερων πυρομαχικών για πολυβόλα των 7,62 χλστ., αν και αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαφρύτερων πυρομαχικών και για τα βαρέα πολυβόλα των 12,7 χλστ. Ίσως ο διαγωνισμός για ελαφρύτερα πυρομαχικά αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ότι θα αργήσει η ένταξη του νέου διαμετρήματος, αλλά όπως και να ‘χει, η τεχνολογία και σχεδίαση ελαφρύτερων πυρομαχικών θα είναι η ίδια, είτε πρόκειται για 7,62 ή 6,8 ή 6,6 ή οποιοδήποτε άλλο. Επιπλέον, στο πρόγραμμα αυτό δεν συμμετέχουν μόνο οι Αμερικανοί, αλλά κι ο Βρετανικός Στρατός. Όσον αφορά το πρόγραμμα για νέα πυρομαχικά αφορά την αντικατάσταση του μεταλλικού κάλυκα με άλλα υλικά ή και σχέδια, προκειμένου να μειωθεί το βάρος. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις νέες ιδέες και κρατώντας τμήματα των ταινιών πολυβόλων είδαμε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στο βάρος. Τα σχέδια που βρίσκονται σε φάση μελέτης και αξιολόγησης είναι τρία. Το ένα χρησιμοποιεί ανοξείδωτο ατσάλι (το οποίο δεν υπήρχε στην έκθεση). Τα άλλα δύο ήταν με συνθετικό μπρούντζο και πολυμερή (πλαστικό) κορμό, που ήταν αυτό που είδαμε, και το τρίτο ήταν με βάση ανοξείδωτου ατσαλιού και πολυμερή κορμό. Οι δοκιμές των πυρομαχικών αυτών θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και η πλήρης ένταξή τους σε επιχειρησιακή χρήση υπολογίζεται εντός του 2021.

Σχετικά με το διαμέτρημα ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε προτάσεις. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το ζήτημα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η συνάρτηση αποτελείται από τους εξής παράγοντες:
Βάρος πυρομαχικών, που έχει να κάνει με το διαμέτρημα και την σχεδίαση-υλικά κατασκευής,
Βαλλιστικές ιδιότητες πυρομαχικών, που είναι συνάρτηση του διαμετρήματος και του βάρους τους, καθώς και της σχεδίασης του οπλισμού, και
Βάρος όπλων.
Για να το θέσουμε σε πρακτικό επίπεδο, τα ελαφρύτερα πυρομαχικά και τα υλικά σχεδίασής τους θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ισχυρότερων πυρομαχικών (ακόμα και διαμετρημάτων μεγαλύτερων του 7,62×51 με μικρότερο βάρος κάλυκα), δίνοντας και τη δυνατότητα για μεταφορά περισσότερων φυσιγγίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η SOCOM εξετάζει το διαμέτρημα .338Norma Magnum για τα πολυβόλα της, προκειμένου να εμπλέκει αποτελεσματικά στόχους μέχρι τα 2.000 μέτρα. Θεωρητικά, το πυρομαχικό είναι βαρύτερο, αλλά με πολυμερή υλικά κατασκευής είδαμε ότι στην πραγματικότητα είναι ελαφρύτερο του 7,62×51. Συνεπώς, με μικρότερο βάρος, υπάρχουν ανώτερα χαρακτηριστικά βολής.

Τα στοιχεία αυτά καταλήγουν στην σχεδίαση των όπλων. Μεγαλύτερα ή ισχυρότερα διαμετρήματα αλλάζουν το βάρος των όπλων και τους μηχανισμούς κλείστρων και σκανδάλης. Οι αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζουν νέα προϊόντα. Αν και δεν υπήρχε η δυνατότητα αποδέσμευσης πληροφοριών, πράγμα λογικό, αυτό που έγινε κατανοητό είναι ότι οι νέοι μηχανισμοί θα μειώνουν την ανάκρουση, μειώνοντας ταυτόχρονα και το βάρος των όπλων, χωρίς να αλλάζουν τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Ειδικά σε ό,τι αφορά το μήκος, ίσως κάποιος περίμενε να υπάρχει όπλο μεγαλύτερου μήκους, προκειμένου το κλείστρο να ακολουθεί μεγαλύτερη διαδρομή και να χάνει την ενέργειά του. Κάτι τέτοιο, ευτυχώς δεν είναι απαραίτητο με τα νέας σχεδίασης και υλικών κλείστρα. Έτσι, στην περίπτωση του .338 Norma Magnum, θα υπάρξουν πολυβόλα που θα έχουν ανάκρουση παρόμοια, ίσως και ελαφρώς χαμηλότερη, από εκείνη ενός πολυβόλου 7,62 χλστ.!

Όσον αφορά την Ελλάδα, αν και το Πεζικό προχώρησε στην υιοθέτηση του διαμετρήματος των 5,56 χλστ. με την προμήθεια των πολυβόλων FN Minimi, η οποία αναβάθμισε καίρια την ισχύ πυρός της ομάδας μάχης, η ανεπιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας νέων τυφεκίων στο διαμέτρημα των 5,56 χλστ. φαίνεται να μας βγαίνει σε καλό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα με ασφάλεια και χωρίς πίεση, ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να υιοθετηθεί ένα τυφέκιο στο πιο σύγχρονο διαμέτρημα της περιόδου εκείνης. Μέχρι τότε υπάρχει η ευκαιρία για ανανέωση του H&K/ΕΑΣ G-3 και φαίνεται ότι η ηγεσία κινείται ορθά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα υλοποιηθούν λύσεις που εξετάζονται και θα βρεθούμε ενώπιον ευχάριστων εκπλήξεων στο ζήτημα. Εφόσον υιοθετηθούν όλα τα επιμέρους τμήματα, θα υπάρξει η ευκαιρία ανανέωσης του χαρακτήρα του οπλισμού και ταυτόχρονη αύξηση της ισχύος πυρός. Επίσης, η προσπάθεια θα αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για κάποιες από τις ελληνικές βιομηχανίες να λάβουν παραγγελία υλοποίησης ενός σημαντικού έργου, ειδικά αυτές που βρίσκονται σε «μαύρο χάλι». Είναι αυτά που θα έπρεπε να προβάλονται ήδη ως προτάσεις, χωρίς να αναμένουμε πάντα το κράτος ή κάποιον πελάτη να το ζητήσει. Δεν δικαιολογείται, αλλά ας είναι κι έτσι…

Μετά τον ...εκσυγχρονισμό του Έλληνα μαχητή με προστατευτικά αγκώνων και γονάτων, ίσως ήρθε η ώρα να δούμε ουσιωδέστερες αλλαγές σε ό,τι αφορά τον φορητό οπλισμό, τα οπτικά βοηθήματα και την ισχύ πυρός. Μένει οι ιδέες να μπορέσουν να τεθούν τάχυστα σε εφαρμογή για να δούμε πραγματική βελτίωση της κατάστασης. Θα είναι πολύ σημαντική επιτυχία.

https://defense3.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/2017/06/300-blackout-76235.html ΚΙ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/2016/10/blog-post_25.html. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ, ΑΞΙΖΕΙ. 

"ΤΟ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ 7.62×51 ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΕΑΝ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ.  ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΓΙΑ ΒΟΛΕΣ ΜΕΤΑΞΥ 500-800 ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ 300wm. ΞΕΧΑΣΤΕ ΚΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΠΕΡΙ ΩΦΕΛΙΜΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΤΟΥ G3 (7.62×51). H ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΒΟΛΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Ε.Δ ΣΤΑ 400 ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΔΙΑΤΡΗΣΗ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ, ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ. ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ (ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ) ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ΜΕ ΤΟ "ΡΩΣΣΙΚΟ" ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ 7.62×54r".

ΣΧΕΤΙΚΑ
Αναβαθμίζοντας το G-3
Αναβαθμίζοντας το G3 με την προσθήκη του ΗΚ -79 ...με ελάχιστο κόστος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Ε.Δ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΟΥ. 

No comments :

Post a Comment