1.12.17

Η γερμανική μυστική υπηρεσία επιστρέφει στα Δυτικά Βαλκάνια - «Η μόνιμη αμερικανική παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια είναι απαραίτητη»

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, BND, επικεντρώνει όλο και περισσότερο την προσοχή της στα Βαλκάνια, ειδικά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπως αναφέρει η Berliner Zeitung στο φύλλο της Τρίτης. Η γερμανική μυστική υπηρεσία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε όλη την εύθραυστη περιοχή των Βαλκανίων. Πριν από δύο εβδομάδες, ο επικεφαλής της BND, Μπρούνο Καλ, μίλησε για την εμφάνιση αδύναμων κρατών στην περιοχή, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να δημιουργήσουν εμφυλίους πολέμους, ώστε να καλύψουν τρομοκράτες σε μια ‘ζώνη υποχώρησης’ ή επιχειρησιακού χώρου. Σε ομιλία του στο CSU ο Καλ δήλωσε συγκεκριμένα ότι κράτη όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Σερβία, πΓΔΜ, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρωσία ομαδοποιούνται σε κατηγορίες ‘προειδοποίησης’ και ‘υψηλής προειδοποίησης’. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το κρατικό σύστημα έχει καταρρεύσει σε αυτές τις χώρες, αλλά, «ότι δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης».

Επί πολλές δεκαετίες ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης έχει υιοθετήσει μια πολύ φιλελεύθερη ερμηνεία της ισλαμικής θρησκείας. Αλλά οι θρησκευτικές διαφορές αναβίωσαν τη διαδικασία της διάλυσης του σοσιαλιστικού κράτους τη δεκαετία του 1990 κα από τότε η επιρροή της θρησκείας στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς. Η Βοσνία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη επιρροή από τα κράτη του Κόλπου (Περσικού Κόλπου). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου επενδύουν πολλά χρήματα για να προωθήσουν ένα πολύ αυστηρότερο δόγμα Ουαχαμπισμού για την σουνιτική ισλαμική θρησκεία στη βοσνιακή κοινωνία. Σαουδαραβικά φιλανθρωπικά ταμεία αντλούν κεφάλαια για την οικοδόμηση ισλαμικών κέντρων καθώς και τζαμιών για τους ουαχαμπίτες. Εκατοντάδες μουσουλμάνοι από τις μουσουλμανικές περιοχές της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, έχουν πάει στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια για να ενωθούν με τους τζιχαντιστές του ‘ισλαμικού κράτους’.

Η μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση της περιοχής, αναφέρει η σλαβική των Σκοπίων ‘Telma’, επικαλούμενη την τελευταία έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου, που προειδοποιεί, επίσης, για την αυξημένη ρωσική επιρροή στην περιοχή. Η έκθεση με τίτλο «Το Βαλκανικό Μέλλον: Νέα Στρατηγική των ΗΠΑ για την Περιοχή», προβλέπει την ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σερβίας. Οι ΗΠΑ προσφέρονται να ανανεώσουν τη φήμη τους, ως πραγματικού μεσολαβητή του πολιτικού μετώπου στα Βαλκάνια. Ειδικά όταν πρόκειται για τη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, η οποία εγγυάται ότι με τη βοήθεια τους θα τελειώσει το επόμενο έτος. Με τη βοήθεια της Αμερικής, η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι η μακρά διαμάχη της ονομασίας, μετά της FYROM και της Ελλάδας θα επιλυθεί.

Η πολιτική αναταραχή στα Βαλκάνια ήταν ο κύριος λόγος για την πραγματοποίηση της έρευνας και την πρόταση μιας νέας στρατηγικής. Τα αποτελέσματα μιας ετήσιας έρευνας από το Ατλαντικό Συμβούλιο λένε για τους αποδυναμωμένους κρατικούς θεσμούς των βαλκανικών χωρών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το αυξανόμενο κύμα προσφύγων, την αύξηση της ανεργίας, τη διαφθορά και τις εντάσεις που αποτελούν μια συνταγή για τη ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού στην περιοχή. Αλλά, η μεγαλύτερη προειδοποίηση είναι για την αυξημένη επιρροή της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, χρησιμοποιεί τις παλιές παθογένειες της περιοχής για να υπονομεύσει τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Ένα παράδειγμα είναι το ανεπιτυχές πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο, υποστηριζόμενο από τη Μόσχα, επίσης, το τραίνο που είχε διακοσμηθεί από τη Σερβική προπαγάνδα, που το σταμάτησαν οι Κοσοβάροι στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Το ρωσικό παιχνίδι, συνεχίζει το δημοσίευμα, αντικατοπτρίζεται στην πολιτική των Σκοπίων.Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι Ρώσοι διπλωμάτες επιδείνωσαν επιπρόσθετα την κατάσταση στα Σκόπια, ενθαρρύνοντας το τότε κυβερνών VMRO-DPMNE να εμβαθύνει την κρίση στη χώρα. Μέσα από πολυάριθμα παραδείγματα, η έκθεση προσθέτει ότι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες τροφοδοτούν τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και καταχρώνται την εύθραυστη κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Προτείνεται, από τους συντάκτες της νέας στρατηγικής, η ενίσχυση του στρατοπέδου όπου στεγάζονται τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο- βάση ‘Bondsteel’. Από εκεί θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τοπικές εξουσίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και την παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικές καταστροφές. Μέσω της μόνιμης και συνεχούς αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάσουν την εξέλιξη των γεγονότων, ώστε «να απαλειφθεί ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στα Βαλκάνια», σύμφωνα με την τελευταία στρατηγική για την περιοχή. «Σταθερή αμερικανική στρατιωτική παρουσία για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος

The Hellenic Information Team

No comments :