01/12/2017

ΝΑΤΟ: Εξετάζει το ενδεχόμενο «επιθετικής άμυνας» στον κυβερνοχώρο

Κάποιες χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός πιο επιθετικού δόγματος απέναντι σε χάκερ που ενεργούν για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις με σκοπό την κατάρρευση εχθρικών δικτύων, αναφέρουν αξιωματούχοι της συμμαχίας. Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Δανία και η Ολλανδία ετοιμάζουν αρχές/ κατευθυντήριες γραμμές κυβερνοπολέμου οι οποίες θα καθοδηγούν τις ένοπλες δυνάμεις τους ως προς την ευρύτερη χρήση κυβερνοόπλων- με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατά τις αρχές του 2019. Ένα τέτοιο δόγμα θα σηματοδοτούσε τη μεταστροφή της προσέγγισης του ΝΑΤΟ στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η συμμαχία θα περνούσε από την άμυνα απέναντι στους χάκερ οι οποίοι- σύμφωνα με αξιωματούχους- δρουν για λογαριασμό της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας με στόχο την υπονόμευση των δυτικών κυβερνήσεων και την κλοπή τεχνολογικών μυστικών, στην επίθεση εναντίον τους.

«Υπάρχει μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης στο ΝΑΤΟ, που πλέον αποδέχεται πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όπως τα αεροπλάνα και τα πλοία, έχουν επιθετικές δυνατότητες» λέει ο πλωτάρχης Μάικλ Γουΐντμαν (πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ) του NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence- ένα κέντρο ερευνών του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον διαθέτει ήδη κυβερνοόπλα όπως κώδικες υπολογιστή που προκαλούν κατάρρευση ή παύση λειτουργίας υπολογιστικών συστημάτων, και το 2011 είχε διακηρύξει πως θα προχωρούσε σε αντίποινα απέναντι σε εχθρικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο. Επίσης, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θεωρείται πως βρίσκονταν πίσω από το Stuxnet, τον ιό που προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2010. Ακόμη, κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν πλέον την πεποίθηση πως ο τερματισμός της λειτουργίας ενός σταθμού ενέργειας μέσω κυβερνοεπίθεσης θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό πλήγμα από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό.

Στην Ευρώπη, όπως σημειώνει το Reuters, το θέμα της χρήσης κακόβουλου λογισμικού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς οι δημοκρατικές κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να φανούν να χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές με απολυταρχικά καθεστώτα- οπότε δίνεται έμφαση στην προστασία δικτύων και την παρεμπόδιση της κακόβουλης χρήσης δεδομένων. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι των χωρών της Βαλτικής και της Βρετανίας τονίζουν πως έχουν πληροφορίες οι οποίες υποδεικνύουν συνεχείς ρωσικές προσπάθειες στον κυβερνοχώρο που αποσκοπούν στην κατάρρευση ευρωπαϊκών δικτύων παροχής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, σε συνδυασμό με εκστρατείες παραπληροφόρησης στο Ίντερνετ. Η γενικότερη εντύπωση είναι πως επιδιώκεταιη υπονόμευση της συνοχής και της ενότητας του ΝΑΤΟ ως αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της στήριξης στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι επιδίδεται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη «διοικήσεις κυβερνοπολέμου»- ειδικά αρχηγεία για την αντιμετώπιση της κυβερνοκατασκοπείας και των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κρίσιμων υποδομών. Επίσης, η Εσθονία, που είχε χτυπηθεί από μία από τις πρώτες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις πριν από μια δεκαετία, σκοπεύει να ιδρύσει μια αντίστοιχη διοίκηση κυβερνοπολέμου το επόμενο έτος, καθιστώντας την πλήρως επιχειρησιακή ως το 2020 και εξοπλισμένη με επιθετικά κυβερνοόπλα.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous1/12/17 10:44

    Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου - Δημιουργήθηκε μουσουλμανικό "ΝΑΤΟ"(στην ουσία σουνιτικό)
    http://www.iphicratisamyras.com/2017/11/blog-post_85.html#more
    A.A.

    ReplyDelete