17/11/2017

Η Τουρκία απέσυρε τα στρατεύματα της από NATOϊκή άσκηση στη Νορβηγία - «Συγγνώμη» ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ - Απέρριψε την συγγνώμη ο Ερντογάν

Η Τουρκία απέσυρε τα στρατεύματα της από στρατιωτική άσκηση του NATO στην Νορβηγία αφότου ο ιδρυτής της και ο σημερινός πρόεδρος της συμπεριλήφθηκαν στους «εχθρούς» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Υπήρξε ένα περιστατικό στη Νορβηγία, έβαλαν κάτι σαν πίνακες εχθρών και περιελάμβαναν το όνομα του Atatürk (Μουσταφά Κεμάλ) και το δικό μου όνομα», δήλωσε ο Ερντογάν την 17η Νοεμβρίου κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα. «Όταν τ’ακουσαμε αυτό, ο αρχηγός γενικού επιτελείου και ο υπουργός ευρωπαϊκής ένωσης βρίσκονταν στον Καναδά. Ήταν μια NATOϊκή άσκηση, είχαμε 40 στρατιώτες. Αποφασίσαμε να αποσύρουμε αυτά τα στρατεύματα ακόμα και αν τα ονόματα αφαιρεθούν. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί κατά καιρούς σε διαφορετικά μέρη. Δυστυχώς έχουμε και αυτούς τους ανθρώπους ανάμεσα μας», είπε.

http://www.proelasi.org/

«Ζητώ συγγνώμη για την προσβολή. Το περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα πράξεων ενός ατόμου και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας προσφιλής σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποιός συμβάλλει σημαντικά στη συμμαχική ασφάλεια», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε γραπτή δήλωσή του. Το πρόσωπο, που εμπλέκεται στην υπόθεση και είναι ένας πολιτικός εργολάβος που είχε προσληφθεί από τη Νορβηγία και όχι εργαζόμενος του ΝΑΤΟ, αποσύρθηκε αμέσως από την άσκηση, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ενώ πρόσθεσε πως έγκειται στις νορβηγικές αρχές να αποφασίσουν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του. Από την πλευρά του, ο Νορβηγός υπουργός Αμυνας Φρανκ Μπάκε-Γιένσεν, σε ανακοίνωση που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε: «Λυπάμαι για το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ στο Joint Warfare Center του Στάβανγκερ». Νορβηγός υπουργός απέδωσε επίσης το λάθος στον υπάλληλο και υπογράμμισε ότι το επεισόδιο αυτό «δεν αντικατοπτρίζει με κανέναν τρόπο τη στάση της Νορβηγίας» απέναντι στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε τη συγγνώμη του ΝΑΤΟ μετά την εμφάνιση του ονόματός του σε ένα «πίνακα του εχθρού» σε μία άσκηση, λέγοντας πως αυτή η ασεβής συμπεριφορά δεν μπορεί να συγχωρεθεί τόσο εύκολα. «Είδατε την ασεβή συμπεριφορά στην άσκηση του ΝΑΤΟ χθες. Υπάρχουν κάποια λάθη που γίνονται όχι από ηλίθιους αλλά μόνο από ανθρώπους της βάσης», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Αυτό το θέμα δεν μπορεί να κλείσει με μια απλή συγγνώμη», σημείωσε.

 ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment