17.11.17

Η τουρκική πολυεθνική ναυτική άσκηση “Dogu Akdeniz-17” ολοκληρώθηκε - Αποκλεισμό των νησιών με στρατιωτικές ασκήσεις επιχειρεί η Τουρκία

Πάνω από 20 πλοία και αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση Dogu Akdeniz-17 στην Τουρκία. Η άσκηση πραγματοποιείται στην Τουρκία κάθε δύο χρόνια. Η πρώτη διεξήχθη το 1987. Στην άσκηση συμμετείχαν πλοία από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τα σκάφη είχαν συγκεντρωθεί στο Ασκάζ της Τουρκίας. Στόχος της άσκησης είναι η ανάπτυξη της επιχειρησιακής συνεργασίας. Επικεφαλής της δύναμης και ναυαρχίδα του Martime Group 2 του ΝΑΤΟ είναι το βρετανικό ελικοπτεροφόρο HMS «Ocean». (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ).  Τα πληρώματα των συμμετεχόντων σκαφών εκτέλεσαν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, εκκένωσης, αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, αλλά και βολές σε τακτικούς ελιγμούς. Από πλευράς Η.Π.Α συμμετείχε το αντιτορπιλικό USS «Donald Cook» (DDG 75), κλάσης Arleigh Burke-class. «Η άσκηση παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για εκπαίδευση σε ρεαλιστικές συνθήκες και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του αμερικανικού ναυτικού και των συμμάχων του», δήλωσε ο κυβερνήτης του σκάφους αρχιπλοίαρχος Ματ Πάουελ.

ΑΜΠΕ

Με μια σειρά NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου και επιλεγμένα μεταξύ μεγάλων ελληνικών νησιών δημιουργώντας ουσιαστικά εικόνα αποκλεισμού τους από την ηπειρωτική χώρα. Με ένα ακόμη μπαράζ δέσμευσης μεγάλων περιοχών του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και με την δεύτερη μέσα στις τελευταίες ημέρες ειδική άσκηση με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα όρια των χωρικών υδάτων της Ικαρίας συνεχίζει τις προκλήσεις.

  • Με την NAVTEX 1179/17 δεσμεύει παράνομα μεγάλη περιοχή νοτίως της Ικαρίας για την διεξαγωγή σήμερα άσκησης με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από πολεμικό πλοίο και έχει ενδιαφέρον ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε νυχτερινές συνθήκες.
  • Με την NAVTEX1177/17 αναγγέλλει πραγματοποίηση ασκήσεων για σήμερα μεταξύ της Λέσβου της Χίου και των Ψαρρών.
  • Με την NAVTEX 1178/17 αναγγέλλεται η πραγματοποίηση ασκήσεων αύριο Σάββατο σε περιοχή μεταξύ Άη Στράτη Λήμνου και Σκύρου, με την NAVTEX 1173/17 αναγγέλλεται άσκηση από τις 19-20 Νοεμβρίου στην περιοχή μεταξύ Χίου -Σάμου -Ικαρίας.
  • Με την NAVTEX1174/17 αναγγέλλεται άσκηση σε περιοχή νοτίως της Λήμνου μόλις έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς είναι προφανές το μήνυμά που θέλει να στείλει η Τουρκία μια και η περιοχή αφορά και τον τερματικό αεροδιάδρομο του Αεροδρομίου Λήμνου για το οποίο η Τουρκία προβάλλει συχνά τον ισχυρισμό περί αποστρατιωτικοποίησης και μη χρήσης του αεροδρομίου για στρατιωτικούς σκοπούς.
http://www.liberal.gr/

No comments :