04/11/2017

ΣΕΡΒΙΑ: Εξελιγμένες αμυντικές τεχνολογίες

Από τις αρχές, το εμπόριο αμυντικού οπλισμού και εξοπλισμού (ADE) ήταν η κύρια δραστηριότητα της σερβικής Yugoimport-SDPR, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών και εισαγωγών, της παροχής υπηρεσιών ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του ADE, της εκπαίδευσης και διδασκαλίας προσωπικού και τη δημιουργία πολύπλοκων τρόπων συνεργασίας όπως η μεταφορά αμυντικής τεχνογνωσίας, επενδύσεις κεφαλαίων στις αμυντικές υποδομές, στην κοινή ανάπτυξη, τις συμπαραγωγές κ.α. Οι Σέρβοι εκτός από τα σοβιετικού τύπου διαμετρήματα παράγουν και πυρομαχικά προτύπου NATO. Η βιομηχανία Krusik της Σερβίας παράγει βλήματα όλμου των 120 χιλιοστών, όπως επίσης και αντιαρματικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραυλικού συστήματος μικρής εμβέλειας [βεληνεκούς 600 μέτρων, διπλής (tandem) πολεμικής κεφαλής με διάτρηση 1000 RHA]. Η ικανότητα της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας να προμηθεύει νατοϊκά αλλά και σοβιετικά διαμετρήματα, μαζί με τις δυνατότητες της στα μικρά όπλα, πυρομαχικά, πυροβόλα και όλμους, θωρακισμένα οχήματα, συστήματα με καθοδήγηση ακριβείας την ενισχύει με σημαντικά πλεονεκτήματα στην εξαγωγική αγορά.

Τα ΗΑΕ έχουν γίνει ένας πολύτιμος πελάτης της Σερβίας καθώς και σαουδάραβες και ιρακινοί (τον Μάρτιο του 2008 υπογράφηκε η παράδοση πακέτου εξοπλισμού αξίας 235 εκατ.$ που περιελάμβανε 20 εκπαιδευτικά αεροσκάφη UTVA LAST 95 στο Ιράκ). Ωστόσο, η σερβική αμυντική βιομηχανία έχει δημιουργήσει το δικό της ίχνος στην παγκόσμια αγορά το οποίο καλύπτει με επιτυχία τις ανάγκες στην Αφρική, Ασία και νότια Αμερική. Η σημασία των αμυντικών εξαγωγών της Σερβίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βουσιτς καταγράφηκε να λέει: «Λατρεύω τις εξαγωγές όπλων επειδή είναι μια καθαρή εισροή ξένου συναλλάγματος». Η επιχειρηματική πολιτική της Yugoimport-SDPR ειναι προσανατολισμένη προς τη δημιουργία επιχειρηματικών αποστολών, η πρώτη και κυριότερη είναι αυτή του επόπτη-ολοκληρωτή της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας στην παγκόσμια αμυντική αγορά.

Μια άλλη εξίσου σημαντική αποστολή της Yugoimport-SDPR είναι η ανάπτυξη και παραγωγή πολυσύνθετων οπλικών συστημάτων, κάποια από τα πιο σημαντικά προϊόντα της Σερβίας παρουσιάζονται ΕΔΩ: http://www.proelasi.org/

No comments :

Post a Comment