27/11/2017

Λευκορωσία: Σύλληψη Ουκρανού με την κατηγορία της κατασκοπίας

Η μυστική υπηρεσία της Λευκορωσίας, η KGB, έχει συλλάβει από τα τέλη Οκτωβρίου (25/10) Ουκρανό με την κατηγορία της κατασκοπίας. Πρόκειται για τον Πάβλο Σαρόικο, η σύλληψη του οποίου έγινε πρόσφατα γνωστή. Υποστηρίζουν επίσης, ότι ομολόγησε πως δημιούργησε δίκτυο πρακτόρων στη Λευκορωσία για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικά και πολιτικά θέματα και πως εμφανίζεται ως δημοσιογράφος για κάλυψη.

Η ανακοίνωση έγινε τρεις ημέρες μετά από ανακοίνωση της Ουκρανικής Ένωσης Δημοσιογράφων, ότι ο Σορόικο είναι μέλος της και εργάζεται για το ουκρανικό ραδιόφωνο.  Λευκορωσική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επίσης υποστηρίζει ότι ο Σαρόικο είναι δημοσιογράφος και μάλιστα ότι ερευνούσε την εξαφάνιση, μετά από την σύλληψή του, 19χρονου Ουκρανού στη Λευκορωσία, ο οποίος τελικά εμφανίστηκε ως κατηγορούμενος για τρομοκρατία στη Ρωσία.

Το Κίεβο απορρίπτει τις κατηγορίες και απαιτεί την απελευθέρωση του συλληφθέντος.  Η Ουκρανία έχει αποστείλει αίτημα στις λευκορωσικές αρχές και για έναν ακόμα Ουκρανό υπήκοο ο οποίος συνελήφθη στη Λευκορωσία. Ο συλληφθείς Ολεξάντερ Σκίμπα ήταν διευθυντής εργοστασίου στην ανατολική Ουκρανία και βρισκόταν για επαγγελματικό ταξίδι στη Λευκορωσία όταν συνελήφθη από την KGB. Η ουκρανική πρεσβεία στο Μινσκ απαίτησε άμεσα να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους συνελήφθη αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση από τις αρχές.


ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment