22.11.17

Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α: "Κάλεσμα για Εθνική Αφύπνιση" - ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ : "Μεγάλο Λάθος η Σύνθετη Ονομασία"

Εν όψει των επιταχυνόμενων εξελίξεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο άμεσο μέλλον, οι δυνάμεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας συσπειρώνονται και πλαισιώνουν την εντεινόμενη εκστρατεία της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του Ελληνικού ΥΠΕΞ να σταματήσουν οριστικά οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της γείτονος δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο παραμένει το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό της στην ονομασία τους. Κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας.  Οι στείρες εξαγγελίες των καλών τους προθέσεων και η πρόσφατη «ελαστικότητά τους» δεν εξυπηρετούν το ζητούμενο. Και ζητούμενο του Ελληνισμού παραμένει η οριστική αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το γεγονός ότι οι νεότερες γενεές των Ελληνοαμερικανών -τα δικά μας παιδιά- διδάσκονται στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία τους ότι Μακεδονία είναι το κράτος-μόρφωμα της ΠΓΔΜ. Οι παγκόσμιοι χάρτες εμφανίζουν το κρατίδιο ως «Μακεδονία» και η προπαγάνδα τους για την προσέλκυση τουρισμού παγκοσμίως στηρίζεται αποκλειστικά στην Ελληνική ιστορία. Το επιχείρημα ότι ήδη έχει αναγνωρισθεί η ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» από αρκετές χώρες και αυτό το όνομα θα παραμείνει παγκοσμίως δεν ευσταθεί. Δεκάδες χώρες και πόλεις ανά τον κόσμο έχουν αλλάξει ονόματα. Οι παλαιές ονομασίες τους έχουν σβηστεί από τους χάρτες κι έχουν ξεχαστεί.

Η Μακεδονία υπήρξε για τον ελλαδικό χώρο η ασπίδα και το ξίφος της. Το χέρι που τα κραδαίνει παραμένει ζωντανό από τις θυσίες και το αίμα αυτών που μας τα κληροδότησαν. Οι Μακεδόνες ένωσαν την Ελλάδα. Η Μακεδονία εγγυάται την ενότητά της στο μέλλον. Η σύλληψη των ελληνικών ιδεών ήταν το μεγάλο big bang του πνεύματος, η έκρηξη του φωτός που συνετέλεσε στην ανθρωποποίηση της κοινωνίας και πρώτος ανθρωποποιητής υπήρξε ο Μέγας Αλέξανδρος. Όπως επεσήμανε στο παρελθόν ο Ν. Μάρτης, πρώην Υπουργός και Πρόεδρος της Μακεδονικής Εστίας: «Με την μετάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Ανατολή, την καθιέρωση της Ελληνικής γλώσσας ως μόνης γλώσσας των λαών... με το κήρυγμα αγάπης, ειρήνης και ομόνοιας των λαών που διακήρυξε εις την ΩΠΗΝ, παρουσία 9.000 Αξιωματούχων Ελλήνων και Ασιατών, και με την έμπρακτη τοποθέτηση του και καταδίκη των φυλετικών διακρίσεων, σφράγισε την παγκόσμιο Ιστορία... Ξεχύθηκε από την Μακεδονία όχι για να κατακτήσει πλούτη ή να ικανοποιήσει πάθη, αλλά για να ενώσει όλους τους ανθρώπους με τα δεσμά της ειρήνης, της ομόνοιας και της αμοιβαίας επικοινωνίας».

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Lund με υπογραφή Stolpe, το 1995, σε μελέτη του για την Μακεδονία, ανέφερε ότι: «η Ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι Ιστορία μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων ημών των Ευρωπαίων, διότι οι Μακεδόνες διέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο που μας επηρεάζει και σήμερα».

Η μόνη λύση για την αποκατάσταση της παγκόσμιας ιστορίας της ανθρωπότητας είναι να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ή παραγωγό του στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Τα λάθη και η ελαστικότητα ορισμένων πολιτικών κατά το πρόσφατο παρελθόν στο ζήτημα αυτό δεν επιτρέπουν περιθώρια για να αγνοήσουμε τους κινδύνους. Η Μακεδονία έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα. Και η τελική κι επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ είναι κι αυτή θεμελιώδους σημασίας για το μέλλον της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς οδεύουμε προς την ανεύρεση οριστικής λύσης επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη και αδιαπραγμάτευτη θέση μας να αποκλεισθεί ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγα του όρου αυτού από οποιαδήποτε τελική κι επίσημη ονομασία του κρατιδίου. Απόφαση που αποτελεί δέσμευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομογενειακών οργανώσεων έναντι των Παμμακεδονικών οργανώσεων ανά τον κόσμο αλλά και δέσμευση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992 υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οποιοδήποτε εγχείρημα τροποποίησης της απόφασης/ δέσμευσης αυτής θα πρέπει να είναι απόφαση του Ελληνικού λαού μέσω δημοσψηφίσματος. Η παγκόσμια συγκυρία και τα γεωπολιτικά ενδιαφέροντα έχουν αλλάξει κι εμφανίζεται ένα παράθυρο ευκαιριών για την Ελλάδα. Καθώς οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κατά ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, διανύουν μία από τις καλύτερες ιστορικά περιόδους, ευελπιστούμε ότι η ελληνική ηγεσία θα αδράξει τις ευκαιρίες αυτές για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.

Από την πλευρά μας συνεχίζουμε τις επαφές μας με τις αμερικανικές αρχές για την ανάκληση της λανθασμένης απόφασης της κυβέρνησης Μπους το 2004 για προσωρινή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία» και ζητούμε από τους συμπατριώτες μας να δώσουν τον δικό τους αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τεθεί ένα οριστικό τέλος στην ιστορική διαστρέβλωση που προκάλεσε η πολιτική της ανοχής. Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία, ιστορική ή διπλωματική, για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, της Μακεδονικής ταυτότητας και της Μακεδονικής ιστορίας στο κράτος-μόρφωμα της ΠΓΔΜ. Θα τολμήσει κανείς, ενάντια στη βούληση του Ελληνικού λαού να καταγραφεί στην ιστορία ως «ρίψασπις»; Αντί επιλόγου, επικαλούμεθα τον Ίωνα Δραγούμη: «Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει’»!!

Την ανακοίνωση προσυπογράφουν:
Στέλιος Κυριμλής, Ύπατος Πρόεδρος Παμμακεδονικής ¨Ενωσης ΗΠΑ
Δημήτρης Φιλιππίδης Ύπατος Αντιπρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ
Δημήτρης Χατζής Συντονιστής τού Petition “Thatsnotyourname”
Πέτρος Γαλάτουλας, Πρόεδρος Ελληνικών Σωματείων Μείζωνος Ν.Υ.

Προς Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νικόλαο Κοτζιά

Εξοχότατε κύριε Υπουργέ,
Νομίζουμε ότι θα ήταν όχι μόνον παράλογο αλλά και τραγικό όχι μόνον για τους Μακεδόνες, αλλά και για ολόκληρο τον απανταχού ελληνισμό, αν ο Υπουργός μας Εξωτερικών τον οποίο θαυμάσαμε και επιδοκιμάσαμε για τον χειρισμό του Κυπριακού την περασμένη χρονιά, συμφωνήσει να ονομαστούν τα Σκόπια με όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», Βόρεια, Άνω σε Κυριλλική ή οποιαδήποτε άλλη γραφή… Για σκεφτείτε κ. Υπουργέ πόσο καταστροφικό θα είναι αν τα Σκόπια τα βαπτίσουμε εμείς οι ίδιοι «Μακεδονία», ενώ ο νυν Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ παραδέχεται πως «Δεν είμαστε αρχαίοι Μακεδόνες, αλλά είμαστε Μακεδόνες». Επιπλέον για σκεφθείτε αν στις επόμενες εκλογές αναδειχτεί ως κυβέρνηση το VMRO. Όλοι μας γνωρίζουμε πως οι ψηφοφόροι του κ. Γκρούεβσκι δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.  Γι αυτό τον λόγο αν το ελληνικό κράτος επιτρέψει άνοιγμα διόδου στις Πρέσπες αυτή η κίνηση θα λειτουργήσει ως δούρειος ίππος για τις παραμεθόριες περιοχές μας της Φλώρινας που ήδη επηρεάζονται από τους προπαγανδιστές των εκεί δρώμενων.

Κύριε Υπουργέ,
Οι απανταχού Μακεδόνες σας καλούν σε εθνική επαγρύπνηση για τη Μακεδονία μας, μακριά από οποιοδήποτε ενδοτισμό, ή αποδοχή «λύσεων» που αντιβαίνουν στο εθνικό μας συμφέρον, το δίκαιο και την ιστορία του τόπου μας. Στις οποιεσδήποτε εξωτερικές πιέσεις πρέπει να παίρνετε δύναμη και κουράγιο από τον ελληνικό λαό ο οποίος πάντοτε αποδεικνύει την αυτοθυσία του σε κάθε κίνδυνο από την αρχαιότητα μέχρι την εποποιία του 40! Φοβόμαστε πως ενώ εσείς προσπαθείτε να βελτιωθούν οι σχέσεις των δυο χωρών με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), διάφοροι διπλωματικοί φορείς των Σκοπίων έχουν διαφορετικά σχέδια. Γνωστή είναι η περίπτωση του Γενικού Προξένου των Σκοπίων στη Νέα Υόρκη ο οποίος χρησιμοποιούσε την παλιά σημαία της χώρας του (με τον ήλιο της Βεργίνας) στις επίσημες συναντήσεις του με διπλωμάτες άλλων χωρών έως ότου παρέμβη το δικό σας διπλωματικό σώμα. Όπως και ο Γενικός πρόξενος στο Τορόντο Jovica Palacevski, την περασμένη άνοιξη συμμετείχε σε αλυτρωτική εκδήλωση των Σκοπιανών στον Καναδά όπου παρουσιάστηκαν χάρτες με ενσωματωμένη στο γειτονικό κρατίδιο την “Μακεδονία του Αιγαίου”, με την Θεσσαλονίκη εντός, και τα όρια των Σκοπίων να αγγίζουν την Θεσσαλία. Ο δε Jovica Palacevski, διορισμένος από το VMRO, έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από διπλωμάτη του νυν κυβερνώντος κόμματος (SDSM), αλλά ακόμη παραμένει στο Τορόντο.

Τώρα τελευταία μέλη των Μακεδονικών οργανώσεων πληροφορήθηκαν από έγκυρη πηγή ότι η προσπάθεια προβολής του προπαγανδιστικού ντοκυμαντέρ «Μακεδονία» από την Κροατική εταιρεία Jadran Films ήταν έμπνευσης και χρηματοδότησης της προηγούμενης κυβέρνησης του VMRO-DPMNE του Γκρούεβσκι (σας παρακαλούμε δείτε την συνημμένη επιστολή των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου προς την Υπουργό Πολιτισμού της Κροατίας, καθώς και πληροφορίες για το ντοκυμαντέρ http://www.echedoros-a.gr/2017/11/jadran-film.html?spref=fb).  Πολύ φοβόμαστε πως αυτή η προπαγάνδα θα συνεχιστεί παρά την καλή θέληση της ελληνικής πλευράς.

Οι Μακεδονικές οργανώσεις ανησυχούμε και θα εκτιμήσουμε κύριε Υπουργέ την απάντησή σας το γρηγορότερο δυνατόν.

Με εκτίμηση,

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
 • Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ, Πρόεδρος: Στέλιος Κυριμλής
 • Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας, Παναγιώτης Ιασωνίδης Παναυστραλιανός Συντονιστής της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας
 • Παμμακεδονική Ένωση Καναδά, Πρόεδρος: Γιαντσούλης Δημήτριος
 • Παμμακεδονική ‘Ενωση Ευρώπης, Πρόεδρος: Τσορμπατζόγλου Παντελεήμων
 • Παμμακεδονική Ένωση Αφρικής, Πρόεδρος: Παπαθανασίου Αμύντας
 • Παμμακεδονική Ένωση Οντάριο (Καναδά), Πρόεδρος: Κάρας Δημήτριοs
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων των Μακεδόνων (Ελλάδα), Πρόεδρος: Τάτσιος Γεώργιος
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
 • Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, Πρόεδρος
 • «Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, τ. Πρόεδρος
 • Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, τ. Πρόεδρος
 • Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, Πρόεδρος
 • Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, επ. Πρόεδρος
Επικοινωνία: Νίνα Γκατζούλη/Συντονίστρια, Email: ninagatz@comcast.net, Τηλ: 603-742-0466, Φαξ: 603- 617-297

1 comment :

Anonymous said...

με το κήρυγμα αγάπης, ειρήνης και ομόνοιας των λαών που διακήρυξε εις την ΩΠΗΝ, παρουσία 9.000 Αξιωματούχων Ελλήνων και Ασιατών, και με την έμπρακτη τοποθέτηση του και καταδίκη των φυλετικών διακρίσεων,
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΩΠΗ.
Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΥΤΟ!!