18/11/2017

Εξαφάνιση υποβρυχίου του Ναυτικού της Αργεντινής

Αγνοείται η τύχη ενός στρατιωτικού υποβρυχίου της Αργεντινής με 44μελές πλήρωμα και διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους. Το ARA San Juan βρισκόταν στη νότια θάλασσα της Αργεντινής 432 χλμ. οπό τις ακτές της Παταγονίας, όταν εξέπεμψε σήμα για τελευταία φορά. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναβαθμίστηκε επισήμως σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης την Παρασκευή το βράδυ, αφού δεν υπήρξε καμία νεότερη επαφή με το αγνοούμενο υποβρύχιο. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρωτόκολλο, σε περίπτωση βλάβης του συστήματος επικοινωνίας, το υποβρύχιο θα πρέπει να αναδυθεί. Οι αρχές ελπίζουν πως το υποβρύχιο πλέει σε ανάδυση, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες δεν έχουν επιτρέψει ακόμη τον εντοπισμό του. Το υποβρύχιο βρισκόταν στη νότια Θάλασσα της Αργεντινής όταν έδωσε το τελευταίο στίγμα του πριν από δύο ημέρες. «Ερευνάμε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει επικοινωνία.  Αν υπάρχει πρόβλημα με την επικοινωνία, το σκάφος πρέπει να ανέβει στην επιφάνεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής Ενρίκε Μπάλμπι. Το υποβρύχιο, το οποίο απέπλευσε από τη νότια πόλη Ουσουάια για τη Μαρ ντελ Πλάτα, έχει αποθέματα τροφίμων για αρκετές ημέρες και είναι πιθανό να συνεχίζει το ταξίδι του παρά τα προβλήματα στην επικοινωνία.

Το ARA San Juan παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής το 1985 και εκσυγχρονίστηκε τη περίοδο 2007-2014 για να μπορέσει να παραμείνει σε υπηρεσία για άλλα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου της NASA Katherine Brown στο CNN, ένα αεροσκάφος P-3 Orion που βρισκόταν ήδη στην Αργεντινή για ερευνητικούς σκοπούς, θα συνδράμει στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του υποβρυχίου.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment