10/11/2017

Κύπρος: Αποκτά στρατηγικό ρόλο στην άμυνα της ΕΕ

Στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καταθέσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Υπολογίζεται ότι περίπου 20 μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα καταθέσουν το αίτημά τους για συμμετοχή στον νέο ευρωπαϊκό αμυντικό πυλώνα. Πέραν από την υπογραφή για συμμετοχή στην PESCO τα ενδιαφερόμενα κράτη θα παρουσιάσουν και το εθνικό σχέδιο που θα υλοποιήσουν στα πλαίσια της εφαρμογής του μηχανισμού. Σε τρεις μήνες η ΕΕ θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία την υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας.

Η συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό αμυντικό πυλώνα και η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων από χώρες μέλη της ΕΕ:
Πρώτον, προσφέρουν μια ομπρέλα κάλυψης για την Κυπριακή Δημοκρατία με ευρωπαϊκή σφραγίδα.
Δεύτερον, ενισχύεται η αμυντική θωράκιση της ΚΔ και σ’ ό,τι αφορά την κάλυψη αναγκών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Τρίτον, ενισχύεται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο της ασφάλειας, καθώς θα αποδεικνύεται εμπράκτως η ύπαρξη ευρωπαϊκής ομπρέλας για το σύνολο των Κυπρίων.
Με την εξέλιξη αυτή απαντάται και καταρρίπτεται η τουρκική θέση περί «παροχής προστασίας της Κύπρου από εξωτερικούς κινδύνους», καθώς πλέον η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων θα διασφαλίζει την Κύπρο από τους όποιους «εξωτερικούς κινδύνους» που κατά την τουρκική λογική μπορεί να παρουσιαστούν.

Η συμμετοχή των χωρών που θα συμμετέχουν στην PESCO θα κινείται πάνω σε δύο επίπεδα:
α) Θα υπάρχει συμμετοχή όλων των μελών σε συγκεκριμένα προγράμματα που θα είναι προκαθορισμένα και αφορούν στρατιωτικές δραστηριότητες σε διάφορα επίπεδα,
β) Προώθηση κοινών προγραμμάτων από ομάδες κρατών-μελών τα οποία θα τυγχάνουν στήριξης από τα ταμεία της PESCO.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ετοιμάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θα προωθήσει από κοινού με την Ελλάδα και στο οποίο θα εμπλακούν Ιταλία και Μάλτα και αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος έχει έτοιμο το δικό της εθνικό σχέδιο το οποίο θα θέσει ενώπιον των εταίρων της την ερχόμενη Δευτέρα. Η παράλληλη προώθηση της αναβάθμισης των Βάσεων σε Ζύγι και Πάφο φέρνει σημαντικούς για την Κύπρο εταίρους στην ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, στην περιοχή χρησιμοποιώντας τις κυπριακές εγκαταστάσεις. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν αλλαγή δεδομένων ή όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, είναι κινήσεις που αλλάζουν το παιχνίδι (αγγλιστί game changer) και ενισχύουν τις κυπριακές θέσεις και στο Κυπριακό.

Γάλλοι εμπειρογνώμονες για τη ναυτική βάση στο Ζύγι αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα. Στη διάρκεια της εδώ παρουσίας τους θα συζητήσουν με τους Κύπριους ομόλογους τους τα σχέδια αναβάθμισης της ναυτικής βάσης Ζυγίου όπως ετοιμάστηκαν από την κυπριακή πλευρά. Αυτό που οι Γάλλοι θέλουν είναι η ναυτική βάση να έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού γαλλικών πολεμικών σκαφών στο Ζύγι. Μια τέτοια αναβάθμιση της Βάσης θα προσφέρει και σε πλοία άλλων πολεμικών ναυτικών στο να χρησιμοποιούν τη Βάση. Παράλληλη αναβάθμιση θα γίνει και στην αεροπορική βάση στην Πάφο, για την οποία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν από τη Γαλλία και η Γερμανία. Ενδιαφέρον για την αεροπορική βάση υπήρξε και από άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέραν των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων, η Γερμανία βλέπει να εγκαθίσταται στην Κύπρο ένα από τα Κέντρα Υποστήριξης που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια της PESCO. Γι’ αυτό το Κέντρο Υποστήριξης είχε κάνει ειδική αναφορά κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας. Η Λευκωσία εκτιμά ότι το Παρίσι ρίχνει ιδιαίτερο βάρος για αναβάθμιση των σχέσεων με την Κύπρο. Ενδεικτικό του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος από πλευράς Γαλλίας αποτελεί και η ανακοίνωση που έγινε τη Δευτέρα από τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

http://www.pontos-news.gr/article/171307/anavathmizetai-i-thesi-tis-kyproy

No comments :

Post a Comment