18.11.17

Αλβανία: Λιποτάκτησαν στρατιωτικοί που πήγαν για εκπαίδευση στο Λονδίνο - 2660 στρατιωτικοί θέλουν να φύγουν αλλά είναι με το ζόρι στην υπηρεσία

"Ένα σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες με μερικούς στρατιώτες μιας μονάδας καταδρομέων περιπλέκοντας το Υπουργείου Άμυνας σε ένα διεθνές σκάνδαλο. Πηγές του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι τέσσερις Αλβανοί στρατιώτες κομάντο που πήγαν για εκπαίδευση στο Λονδίνο δεν επέστρεψαν στην έδρα της υπηρεσίας τους, με αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι τοπικές αρχές. Υπάρχει η υποψία ότι έχουν λιποτακτήσει και κρύβονται στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ θα έπρεπε τώρα να βρίσκονται πίσω στην πατρίδα τους. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι λιποτάκτες έγιναν άφαντοι στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά κρατήθηκε μυστικό από το Υπουργείο Άμυνας. Είναι ένα σοβαρό συμβάν που κλονίζει τις σχέσεις της Αλβανίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ, γιατί τώρα δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στρατιώτες από τη χώρα μας για εκπαίδευση σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ( καθώς οι Αλβανοί μηχανεύονται χίλιους τρόπους να φύγουν από την Αλβανία και να ζήσουν στις χώρες αυτές)."

"Μετά τη δημοσίευση μας χθες το απόγευμα ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών ή στρατιωτικών αστυνομικών μας τηλεφώνησε ή άφησε μήνυμα στο Inbox του ‘Albeu.com’, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με τα επίπεδα των μισθών καθώς και την ενδιαίτησή τους. Ένας από αυτούς αναφέρει ότι παρόλο που επιδιώκει να εγκαταλείψει την υπηρεσία, οι ανώτεροι δεν το επιτρέπουν. «Υπηρετώ στη Στρατιωτική Αστυνομία, θέλω να μείνω στην ανωνυμία, θα σας πω ότι 66 Στρατιωτικοί Αστυνομικοί ζητούν απόλυση και δεν τους εγκρίνεται. Οι μισθοί είναι γελοίοι, 330 χιλιάδες λέκ το χρόνο (€ 2247)». Θα συμπληρώσει ότι ο κύριος λόγος είναι η οικονομική κατάσταση των ένστολων και θα προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον στρατό, δεν μας αφήνουν». Ο αξιωματικός της στρατιωτικής αστυνομίας- που ζήτησε την ανωνυμία του- θα επισημάνει ότι υπάρχουν 2660 στρατιωτικοί που θέλουν να φύγουν από το στρατό αλλά δεν τους αφήνουν, τους κρατούν με το ζόρι στην υπηρεσία. Οι αρμόδιες αρχές δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση ενός τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτικών, διότι θα υπάρξει αντίδραση από το ΝΑΤΟ, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανησυχητικά στοιχεία. Η κατάσταση φαίνεται να είναι εξαιρετικά προβληματική στον αλβανικό στρατό, για τον οποίο κάθε χρόνο υπάρχει προϋπολογισμός που δεν πληροί ούτε τα ελάχιστα πρότυπα των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ίδιο το ΝΑΤΟ επιμένει ότι κάθε κράτος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 2% του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος στην Άμυνα."

The Hellenic Information Team

No comments :