27/11/2017

Αλβανία- Κοσσυφοπέδιο: Κοινές συνεδριάσεις κυβερνήσεων σε Κορυτσά και Αυλώνα - «Ας ανοίξουμε τα σύνορα την 1η Ιανουαρίου 2018»

Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου θα πραγματοποιήσουν την 4η κοινή συνάντηση, η οποία θα διαρκέσει 2 ημέρες. Την πρώτη ημέρα θα γίνει συνεδρίαση στην Κορυτσά στις 27 Νοεμβρίου και θα τελειώσει στον Αυλώνα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συνεδρίαση των δύο αλβανικών κυβερνήσεων φέρει την ονομασία «Μία γη, ένα όνειρο, ένας λαός», όπου προβλέπεται να υπογραφούν τέσσερις συμφωνίες, δύο από τις οποίες έχουν να κάνουν με τη διασπορά. Η πρώτη ημέρα της συνάντησης, θα αρχίσει στις 16:00 στις 27 Νοεμβρίου, θα διαρκέσει 90 λεπτά και θα ολοκληρωθεί μια κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών Ράμα και του Χαραντινάι. Το πρωί της 28ης Νοεμβρίου του εορτασμού των 105 χρόνων της Ανεξαρτησίας, τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια θα αναχωρήσουν για την Αυλώνα, όπου το μεσημέρι θα συμμετάσχουν στην τελετή έπαρσης της σημαίας και θα αποτίσουν φόρο τιμής στο άγαλμα του πατέρα της Ανεξαρτησίας Ισμαήλ Κεμάλ Μπέη στον Αυλώνα, μια τελετή υπό την προεδρία του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο, απολαμβάνει μεγάλο σεβασμό μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και αυτός ο σεβασμός ενισχύθηκε απόψε (χθες) όταν σε μια ομιλία του στην Πρίστινα, κάλεσε του Κοσοβάρους να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των δύο αλβανικών κρατών, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα. Ο Μάικο, δήλωσε ότι από την εποχή της μεγάλης εξόδου κατά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, όταν ήταν πρωθυπουργός της Αλβανίας, η Αλβανία είχε ανοίξει τα σύνορα στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και κανείς δεν τους ζήτησε διαβατήρια, ούτε χρειάσθηκαν κάποια έγγραφα όπως τώρα. «Τον Ιανουάριο του 2018, εμείς οι Αλβανοί της άλλης πλευράς, προσβλέπουμε στο άνοιγμα των συνόρων. Ας προβούμε σε αυτήν την ευρωπαϊκή δράση», είπε ο Μάικο, μιλώντας εξ ονόματος του σημερινού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο οικονομικό Φόρουμ της Αλβανικής Διασποράς, όπως ανέφερε η δημόσια τηλεόραση. Η ομιλία του ο Μάικο, που τώρα είναι υπουργός της Διασποράς των Αλβανών, έγινε δεκτή από το κοινό με επευφημίες στην αίθουσα. Εκτός από τον Μάικο, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι και ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, μίλησαν σε αυτήν την εκδήλωση.

Η πλατεία της Πρίστινα διακοσμήθηκε με εθνικές σημαίες την παραμονή της σηματοδότησης της 105ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Οι τοποθετήσεις των σημαιών στις κεντρικές πλατείες της Πρίστινα έγιναν από το Δήμο. Η 28 Νοεμβρίου είναι η Ημέρα της Σημαίας, που παραδοσιακά γιορτάζεται στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και όταν η γιορτή αυτή απαγορεύθηκε από τον γιουγκοσλάβο εισβολέα, γράφει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα. Προσθέτει ότι από το σημαιοστολισμό της πρωτεύουσας του Κοσόβου, απουσιάζει εντελώς η σημαία του Κοσσυφοπεδίου, ως στοιχείο της ενότητας των Αλβανών Κοσσυφοπεδίου- Αλβανίας.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment