10/10/2017

ΗΠΑ: Ο Στρατός επιστρέφει στα δίχτυα παραλλαγής

Τον Ιούλιο ο στρατός ξεκίνησε μια προσπάθεια να προμηθευτεί μια νέα γενιά διχτυών παραλλαγής, που προορίζονταν να αποκρύψουν τους σχηματισμούς από το αυξανόμενο φάσμα αισθητήρων ανίχνευσης. Το παλαιότερο “εξαιρετικά ελαφρύ σύστημα διχτυού παραλλαγής” (UNCLAS) αποκτήθηκε στο πλαίσιο μιας 10ετους συμβάσεως ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($) με την Saab Barracuda, αλλά η σύμβαση έληξε τον Ιούνιο του 2016. To ULCANS αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πριν από 17 χρόνια και έκτοτε ο στρατός των ΗΠΑ επικεντρώθηκε στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Το προσωπικό των ΗΠΑ επιχειρούσε κυρίως από τις προκεχωρημένες βάσεις εναντίον αντιπάλων που δεν διέθεταν προηγμένους αισθητήρες. Τώρα, όμως, το θέμα αυτό επανεξετάζεται. Η αποτελεσματική χρήση μη επανδρωμένων εναερίων συστημάτων (UAS) για την στόχευση πυροβολικού από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία τόνισε την ανάγκη για ένα νέο UCLANS.

“Η ικανότητα UAS που εκδηλώθηκε στην ανατολική Ουκρανία ειναι σημαντική και αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης και ανάπτυξης των δυνάμεων," δήλωσε ο στρατηγός Μπεν Χότζες, διοικητής του στρατού ΗΠΑ Ευρώπης (US Army Europe). Ο στρατηγός Χότζες προέτρεψε τον στρατό των ΗΠΑ “να επανακτήσει κάποια καλά τακτικά έργα” όπως η διασπορά των δυνάμεων, τα δίχτυα παραλλαγής πεδίου και πολλά άλλα. Στην πρόσκληση της 6ης Ιουλίου, ο στρατός δήλωσε ότι αναμένει αρχικά να απονέμει μέχρι τρεις συμβάσεις τύπου αόριστου χρόνου παράδοσης/απεριόριστης ποσότητας (ID/IQ) σταθερής τιμής (FFP) για την ανάπτυξη και παραγωγή του ULCANS Increment 1. Μετά από τις δοκιμές, ο στρατός θα επιλέξει έναν προμηθευτή για να συνεχίσει “με μια σύμβαση ανωτάτης αξίας 480 εκατομμυρίων $ για μια δεκαετή περίοδο παραγγελίας” με πέντε βασικά έτη και την προαίρεση πέντε ετών. Ο Μπράϊαν Κέλλερ, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Saab Barracuda, ο προμηθευτής του UCLANS, δήλωσε στο Jane’s πριν από την ετήσια συνδιάσκεψη του Συνδέσμου Στρατού ΗΠΑ (AUSA) την 9η Οκτωβρίου οτι οι βιομηχανικές ομάδες θα μπορούσαν να υποβάλλουν προσφορές για το UCLANS την 31 Αυγούστου.

Βίντεο: Κατά τη διάρκεια της άσκησης “Javelin Thrust 2012”, Πεζοναύτες των ΗΠΑ ανέπτυξαν δίχτυα παραλλαγής στην εκπαίδευση στους αμυντικούς ελιγμούς στο πεδίο 610 στο Twentynine Palms, στην Καλιφόρνια.

No comments :

Post a Comment