10.10.17

Ιταλία: Δημοψηφίσματα στην Λομβαρδία και στο Βένετο για περισσότερη αυτονομία στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην δικαιοσύνη

Στις 22 Οκτωβρίου, στις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Μιλάνο και την Βενετία, θα οργανωθεί συμβουλευτικό δημοψήφισμα. Το ερώτημα είναι αν θέλουν "περισσότερη αυτονομία στην παιδεία, τον πολιτισμό και τη δικαιοσύνη". Η πρωτοβουλία ανήκει στην Λέγκα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει το «ναι», αφού υπέρ έχουν ταχθεί η Λέγκα, η κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια, τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο και ισχυροί δήμαρχοι που ανήκουν στην κεντροαριστερά. Δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες διότι μετά θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση στην Ρώμη για τα θέματα αυτά. Η όλη κίνηση όμως τις τελευταίες ημέρες αμφισβητείται πολύ έντονα. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, σε ένα γκάλοπ που παρήγγειλε η ίδια η Λέγκα, έδειξε ότι το 54% των ενδιαφερόμενων πολιτών, θεωρεί το δημοψήφισμα «περιττό έξοδο».  Μόνον στην περιφέρεια του Μιλάνου -στην Λομβαρδία- για ηλεκτρονική ψήφο και αγορά υπολογιστών, θα διατεθούν είκοσι δυο εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κόστος, για την διοργάνωση του συμβουλευτικού αυτού δημοψηφίσματος στην Λομβαρδία και στο Βένετο, ξεπερνά τα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ. Ο διάλογος για την ... "περισσότερη αυτονομία", στην παιδεία στον πολιτισμό και στην δικαιοσύνη θα μπορούσε να αρχίσει απλά στέλνοντας ένα γράμμα στην ιταλική κυβέρνηση, όπως έχουν κάνει και άλλοι πρόεδροι περιφερειών.

Τώρα όμως η όλη διαδικασία ξεκίνησε και η Λέγκα -που είχε την αρχική ιδέα- κινδυνεύει να χάσει ψήφους σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο γραμματέας της, Ματτέο Σαλβίνι, τελευταία επιμένει ότι θέλει να υπερασπισθεί τα συμφέροντα όλων των ιταλών, τόσο των κατοίκων του Μιλάνου, όσο και της Καλαβρίας και της Σικελίας. Αλλά η τελευταία αυτή πρωτοβουλία του, σίγουρα δεν βοηθά στο χτίσιμο του νέου του «προφίλ». Σε ό,τι αφορά, τέλος, το γενικότερο πολιτικό μήνυμα, είναι σαφές ότι το συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα δεν έχει καμία σχέση, ως προς το περιεχόμενο, με εκείνο της Καταλονίας. Πολλά στελέχη της Λέγκα, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, παραδέχονται ότι η όλη συγκυρία -με τις γνωστές εξελίξεις στην Ισπανία- σίγουρα δεν τους ευνοεί, και μπορεί να φοβίσει αρκετούς πολίτες.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
http://www.dw.com/

No comments :