10/10/2017

Η Σκοτία απαγόρευσε την εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο φράκινγκ

Με τη λέξη φράκινγκ περιγράφεται η υδρορρηγμάτωση πετρωμάτων, δηλαδή η εξόρυξη πετρελαιοφόρου αργιλικού σχιστόλιθου με τη χρήση πεπιεσμένου νερού και χημικών. Η μέθοδος απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υδροφόρων πόρων του υπεδάφους από τα χημικά, καθώς και κίνδυνος πρόκλησης σεισμικών δραστηριοτήτων. Περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στη δημόσια διαβούλευση για το φράκινγκ, με το 99% να αντιτίθεται στην εφαρμογή του. Σύμφωνα με τον υπουργό, το φράκινγκ μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις μακράς διάρκειας στις κοινότητες, καθώς και να επηρεάσει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, το μορατόριουμ που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 συνεχιστεί «επ' αόριστον». Ο υπουργός ενέργειας Πωλ Γουίλχαους δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι η πρακτική «δεν μπορεί και δεν θα λάβει χώρα στη Σκοτία», καθώς δεν υπάρχει οικονομική δικαιολόγηση για το φράκινγκ, ενώ η απαγόρευση θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα.

Οι περιβαλλοντολόγοι έκαναν δεκτή την απόφαση με ενθουσιασμό. «Η επιστήμη του κλίματος είναι σαφής ότι τα βρώμικα καύσιμα πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος», δήλωσε ο Σαμ Γκάρντνερ της WWF. Ωστόσο, μέλη των κομμάτων των Πρασίνων και των Εργατικών υποστηρίζουν ότι η κίνηση δεν είναι αρκετή, καθώς η απόφαση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή από έναν υπουργό και ζήτησαν μόνιμη απαγόρευση.
Οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η Σκοτία θα χάσει μία «πολύ αναγκαία οικονομική ώθηση» και θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, αν και είναι το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στην απόφαση. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Συντηρητικών, Ντιν Λόκχαρτ, ο υπουργός «αγνόησε τα επιστημονικά και οικονομικά στοιχεία για να λάβει μια κοντόφθαλμη απόφαση που θα μας ζημιώσει οικονομικά και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πράσινα στοιχεία του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας».

http://www.naftemporiki.gr/story/1282377/i-skotia-apagoreuse-tin-eksoruksi-petrelaiou-me-ti-methodo-frakingk

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ":  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΟΡΡΗΓΜΑΤΩΣΗ ΕΔΩ: https://mke.aegean.gr/files/2014/09/10-Meleti_Roumeliotis.pdf ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ (ΙΣΩΣ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ) ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΥΠΟ-ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.

No comments :

Post a Comment