10/07/2017

Το πρώτο "κινητό τηλέφωνο" χωρίς μπαταρία, με ενέργεια από το... περιβάλλον. (First battery-free cellphone makes calls by harvesting ambient power)

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανέπτυξε την πρώτη στον κόσμο συσκευή τηλεφωνίας που δεν χρειάζεται μπαταρία, αφού αφενός έχει εξαιρετικά μειωμένες ενεργειακές ανάγκες κι αφετέρου μπορεί να αντλεί ενέργεια από το περιβάλλον. “Έχουμε δημιουργήσει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το πρώτο λειτουργικό κινητό που καταναλώνει σχεδόν μηδενική ισχύ”, δήλωσε ο Shyam Gollakota, αναπληρωτής καθηγητής στο Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering του Πανεπιστημίου της Washington. Χάρη στις χαμηλές της ενεργειακές απαιτήσεις, η ιδιόμορφη συσκευή μπορεί να “φορτίζεται” είτε μέσω ραδιοκυμάτων που εκπέμπει μια ειδική βάση, είτε συλλέγοντας ηλιακή ενέργεια μέσω κατάλληλου συλλέκτη που ενσωματώνει. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι σταθμοί βάσης που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν μελλοντικά να εγκατασταθούν σε cell towers και Wifi routers, για να επιτρέψουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων, χωρίς μπαταρία.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση της συσκευής εφαρμόζοντας μία πρωτότυπη μέθοδο, η οποία αξιοποιεί τις μικροδονήσεις που προκύπτουν στο ηχείο και το μικρόφωνο του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, αντί συμβατικών διαδικασιών ψηφιοποίησης και αναλογικοποίησης του ήχου. Προς το παρόν βέβαια αυτή η προσέγγιση χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό περιορισμό, αφού ο χρήστης της συσκευής δεν μπορεί να μιλά και να ακούει ταυτόχρονα το συνομιλητή του, αλλά θα πρέπει να εναλλάσσει τις δύο λειτουργίες χειροκίνητα, όπως δηλαδή συμβαίνει και στην περίπτωση των ασυρμάτων walkie-talkie.


3 comments :

  1. Anonymous10/7/17 21:38

    ''ΤΕΛΟΣ ΟΒΕΡ'' ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.ΧΑΧΑΧΑ...ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ;ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΙΣΤΕΥΩ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. ΔΙΟΤΙ ΠΡΩΤΟΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ; ΚΛΕΦΤΕΣ ή ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ. ΒΡΙΣΚΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΛΓΗΤΗ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΣΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ReplyDelete
  3. Anonymous11/7/17 17:56

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΡΑΔΙΟΚΥΜΑΤΩΝ;;;ΧΑΧΑΧΑ

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete