04/07/2017

Προς κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας προχωράει η Ε.Ε

Η τρομοκρατική απειλή επιταχύνει τις διαδικασίες για την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Την 1η Μαρτίου, η Επιτροπή δημοσιοποίησε τη «Λευκή Βίβλο» για το μέλλον της Ευρώπης, ένα πολυσέλιδο κείμενο για την εξέλιξη της Ενωσης έως το 2025. Σ’ αυτό, γινόταν αναφορά στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και την ανάγκη προβληματισμού για το πώς η E.E. μπορεί να προστατευθεί από την τρομοκρατία, τις μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις αλλά και πιο παραδοσιακές απειλές και μορφές επίθεσης. «Το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να παρέχει στρατιωτική ασφάλεια στις περισσότερες από τις χώρες της Ε.Ε.,πλην όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να φανεί αφελής και πρέπει να μεριμνήσει για την ασφάλειά της. Η “ήπια δύναμη” δεν είναι πλέον αρκετά δυνατή», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή.

Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα το διάστημα 15-25 Απριλίου, το Ευρωβαρόμετρο πραγματοποίησε έρευνα μεταξύ πολιτών των κρατών-μελών, με θέμα την αμυντική ενοποίηση της Ε.Ε. και τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Τα ευρήματα δημοσιοποιήθηκαν την 31η Μαΐου και από αυτά προκύπτουν τα εξής: το 75% όσων ρωτήθηκαν απάντησε ότι είναι υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, ενώ σε ποσοστό 55% οι πολίτες της Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού. Στην Ελλάδα, θετικά απάντησε το 48% των ερωτηθέντων.

Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι εξελίξεις ήταν πυκνές κάνοντας αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να μιλούν για «παράθυρο ευκαιρίας»: την 7η Ιουνίου η Κομισιόν πρότεινε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας και την Πέμπτη 22 Ιουνίου το Συμβούλιο Κορυφής άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση-υιοθέτηση της πρότασης.

«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχουμε συζητήσει τόσο πολύ για το ενδεχόμενο μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι σημαντικό η Ε.Ε. να βελτιώσει τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και την ικανότητά της να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους από έξι κράτη-μέλη και την Ελλάδα, η Elena Gomez Castro, διευθύντρια Αμυντικής Πολιτικής του ισπανικού υπουργείου Αμυνας. Ακόμη, προσέθεσε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί τη συμμετοχή όχι μόνον της αστυνομίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων κυρίως σε θέματα συλλογής πληροφοριών και εκπαίδευσης και επεσήμανε την πάγια στρατηγική της Ισπανίας να μετέχει σε κοινές, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Dimitri Barua, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Ασφάλεια και άμυνα στη Νότια Ευρώπη», σήμερα, το κόστος της έλλειψης συνεργασίας των κρατών-μελών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας εκτιμάται ετησίως μεταξύ 25 δισ. και 100 δισ. ευρώ. Οπως είπε, «υπάρχουν 178 διαφορετικά οπλικά συστήματα στην Ε.Ε, σε σύγκριση με 30 στις ΗΠΑ, με συνέπεια περιττές επικαλύψεις αντί για οικονομίες κλίμακας». Την ανάγκη υιοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας επεσήμαναν ευρωβουλευτές απ’ όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα.

Σε σύντομη ομιλία του ο Ισπανός Σοσιαλιστής Jonas Fernandez, μέλος της ομάδας «επαφής» του Ευρωκοινοβουλίου με το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η αμυντική ενοποίηση θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων που δαπανώνται από τα κράτη-μέλη, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επεσήμανε την ανάγκη η σχέση Ε.Ε. – ΝΑΤΟ να λειτουργεί συμπληρωματικά. O Πορτογάλος ευρωβουλευτής Paulo Rangel υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί και στρατιωτικές δεξιότητες κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε. Τις συναντήσεις και τις συνεντεύξεις στη Μαδρίτη διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ισπανία σε συνεργασία με το αντίστοιχο της Αθήνας.

http://www.kathimerini.gr/

4 comments :

 1. Anonymous4/7/17 12:50

  Περί της Rosa Nera...

  Εν τέλη και σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις, τα συντρόφια την ήπιαν την γκαζόζα μάλλον!

  http://www.zarpanews.gr/%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%cf%89%ce%bd/


  12G

  ReplyDelete
 2. "«Το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να παρέχει στρατιωτική ασφάλεια στις περισσότερες από τις χώρες της Ε.Ε.,πλην όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να φανεί αφελής και πρέπει να μεριμνήσει για την ασφάλειά της. Η “ήπια δύναμη” δεν είναι πλέον αρκετά δυνατή», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή.'

  ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΕΔΩ ΣΤΙΣ 24/6/17 19:28 ΟΤΙ ΠΑΜΕ ....ΓΙΑ ΔΥΟ Ν.Α.Τ.ΟΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
  https://isxys.blogspot.com/2017/06/blog-post_24.html

  "ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ Ν.Α.Τ.Ο!!!! ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΔΥΟ Ν.Α.Τ.Ο ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ....ΤΟ ΠΡΩΤΟ Ν.Α.Τ.Ο ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ Η.Π.Α ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ....ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Ν.Α.Τ.Ο ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ...ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΑΤΟ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΑΝΣΚ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.....ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΘΑ ΒΟΗΘΑΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ Η.Π.Α...ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΘΑ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ Ν.Α.Τ.Ο....ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ SEALS.!"

  ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ....ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΠΕΟΛΕΙΧΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΖΑΡΟΥΣ ΥΠΕΡΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ (ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ) 4 ΡΑΙΧ....ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ "ΚΥΚΛΟΥΣ" ΩΣ ΕΜΜΟΝΗ ΕΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΕΥΤΟΝΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ (ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ).....ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΙ "ΣΥΜΜΑΧΟΙ" ΜΑΣ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ, ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ (ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ)...ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝIAΣ.

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  ReplyDelete
 3. Η ΕΝΑΡΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΤΥΧΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ....ΒΑΣΙΚΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ....ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ-ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ...ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΦΑΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟΤΟΜΑ Η ΦΟΡΑ-ΡΟΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

  ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΝΑ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΜΕ 3 ΗΠΕΙΡΟΥΣ, ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΡΙΣ ΣΕ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ....ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ "ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ"....ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΤΟΝ ΨΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΕΙ/ΠΑΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ!!!ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΣΚΑΤΕΝΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ....ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ....ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.!!

  ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΑΝΑΜΕΝΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ....ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΟΥΝ.

  ΧΧΧΧ.

  ReplyDelete
 4. Anonymous4/7/17 18:50

  ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΟΥΝ - ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ,ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥΣ...

  -ΔΗΜΗΤΡΑ-

  ReplyDelete