11/07/2017

Νανοϋλικό μπορεί να αντανακλά ή να μεταδίδει φως κατά βούληση μέσω ελέγχου θερμοκρασίας.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΙΡΑΝΟΣ, ΡΩΣΟΣ, ΚΙΝΕΖΑ. Ο ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ (ΥΠΕΡΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ), ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ. ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΠΡΑΓΜΑ. ΠΛΗΡΗ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΑΠΟ ΘΕΡΜΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΗ ΗΛ/ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ (ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΩ ΤΟ 70%) ΟΠΤΙΚΗ ΑΟΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ). ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.

Το υλικό αυτό είναι τόσο λεπτό που εκατοντάδες στρώματα μπορούν να χωρέσουν στη μύτη μιας καρφίτσας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους επιφάνεια.

«Η εφεύρεσή μας έχει πολλές δυνατές εφαρμογές, όπως η προστασία αστροναυτών ή δορυφόρων με ένα πολύ λεπτό στρώμα, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε να αντανακλά διάφορα είδη επικίνδυνης υπεριώδους ή υπέρυθρης ακτινοβολίας, σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η τεχνολογία μας αυξάνει σημαντικά το όριο αντίστασης απέναντι σε επιβλαβείς ακτινοβολίες εν συγκρίσει με τις σημερινές τεχνολογίες, που βασίζονται στην απορρόφηση ακτινοβολίας μέσω παχιών φίλτρων» είπε ο επικεφαλής ερευνητής  Dr. Μοσέν Ραχμανί του  Australian National University.

Ο Αντρέι Μιροσινένκο, βοηθός καθηγητής και συν-ερευνητής, είπε πως η εφεύρεση αυτή θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα δεδομένα άλλων φασμάτων φωτός, περιλαμβανομένου του ορατού φωτός, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα μεγάλο εύρος καινοτομιών- περιλαμβανομένων εφαρμογών στην αρχιτεκτονική και στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε ένα παράθυρο που να μπορεί να μετατρέπεται κατά βούληση σε καθρέφτη στο μπάνιο, ή να ελέγχει την ποσότητα του φωτός που περνά από τα παράθυρα του σπιτιού σας κατά τις διαφορετικές εποχές. Αυτό που λατρεύω σε αυτή την εφεύρεση είναι ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει διαφορετικούς τομείς έρευνας, περιλαμβανομένων της φυσικής, της επιστήμης υλικών και της μηχανολογίας» πρόσθεσε ο Μιροσονένκο.

Η Dr. Λέι Ξου, άλλη μία εκ των ερευνητών, θα ήταν εφικτή και η δημιουργία οικονομικών από ενεργειακής πλευράς τρόπων ελέγχου τοπικής θερμοκρασίας: «Όπως στο αυτοκίνητό σας υπάρχει μια σειρά από παράλληλα αντιστατικά καλώδια στο πίσω τζάμι...κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει και με την εφεύρεσή μας για να περιορίσουμε τον έλεγχο θερμοκρασίας σε ένα ακριβές σημείο».

http://www.naftemporiki.gr/story/1256759/nanouliko-anoigei-ton-dromo-gia-panoplies-astronauton-kata-tis-aktinobolias

No comments :

Post a Comment