07/04/2017

Πολωνία: Επιχειρεί ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία - Συμβόλαιο για PATRIOT

Την εξάλειψη της εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες επιχειρεί η Πολωνία ώστε να μην υπάρχει στο κοντινό μέλλον ένας ισχυρός μοχλός πίεσης από την πλευρά της Μόσχας. Κινείται λοιπόν στην κατεύθυνση εξασφάλισης αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα φθάνει στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε νέο λιμάνι στη Βαλτική… Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κάνει λόγο για «συνεννόηση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα, η οποία δεν έχει λάβει ακόμα τη μορφή συμφωνίας. Η Πολωνία καλύπτει κατά 30% τις ανάγκες της από την εγχώρια παραγωγή αερίου και εισάγει το υπόλοιπο 70% κυρίως από τη Ρωσία με την οποία έχει σύμβαση η οποία λήγει το 2022. Όσον αφορά τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, αυτός ολοκληρώθηκε το 2015 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το οποίο η πολωνική κυβέρνηση επιθυμεί σύντομα να διπλασιάσει. Επίσης, προτίθεται να κατασκευάσει έναν πλωτό τερματικό σταθμό LNG στη Βαλτική μέχρι το 2021 για να αυξηθεί περαιτέρω η χωρητικότητα. Πλέον, εκκρεμεί με τους Αμερικανούς η διαπραγμάτευση της τιμής κι εκεί υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι τιμές που εξασφαλίζονται από τη Ρωσία, το Κατάρ, τη Νορβηγία ή την Αλγερία είναι χαμηλότερη αυτής στην οποία θα κατέληγε στην Πολωνία φυσικό αέριο π.χ. από το Τέξας.

Όλοι αυτοί οι συλλογισμοί, στο επίπεδο είτε της εθνικής ασφάλειας είτε της οικονομίας είναι λογικοί. Ωστόσο, όταν «σκέφτεσαι φωναχτά» στις διεθνείς σχέσεις, αφενός αποκαλύπτεις το τρομερό άγχος που σου προκαλεί η εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεννόηση με τη Μόσχα, εάν οι Πολωνοί υπεύθυνοι μιλούσαν ανοιχτά για τις ανησυχίες τους στη Μόσχα. Ίσως θα μπορούσαν να ποντάρουν ότι ένα έξυπνο συμβόλαιο που θα επιχειρούσε να παράσχει διαβεβαιώσεις και εξασφαλίσεις για τον κατευνασμό των πολωνικών ανησυχιών, θα ενδιέφερε και το Κρεμλίνο, καθώς οι Ρώσοι έχουν κι αυτοί ζωτικά συμφέροντα, στα οποία εντάσσεται η εξασφάλιση των εσόδων από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων. Αν έβρισκαν κοινή γλώσσα ψυχρής εμπορικής συνεννόησης με τη Βαρσοβία, αυτό θα αποτελούσε το πιο ισχυρό σήμα στις Βρυξέλλες, άρα δεν είναι απαραίτητο τα συμφέροντα των δυο μερών στο εμπορικό πεδίο να είναι τόσο αποκλίνοντα όσο εκ πρώτης όψεως μοιάζουν. Άλλο το «ψυχολογικό» επίπεδο που καθορίζεται από την ιστορική εμπειρία.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπογράψει η Πολωνία συμφωνία ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική Raytheon για την προμήθεια οχτώ συστοιχιών του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας μακρού βεληνεκούς, σύμφωνα με σχετικές αναφορές του υπουργού Άμυνας της χώρας. Το πρόγραμμα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων που θα ολοκληρωθεί το 2023, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, καθώς εκτιμάται στη Βαρσοβία ότι η εξ Ανατολών απειλή (βλ. Ρωσική Ομοσπονδία), επιδεινώνεται. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν αναμένεται να συναντήσει οποιοδήποτε εμπόδιό του στην έγκριση από το Κογκρέσο. Οι παραδόσεις των συστοιχιών του συστήματος Patriot αναμένεται δύο περίπου χρόνια μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Οι πύραυλοι αναχαίτισης που θα χρησιμοποιηθούν από τους Πολωνούς είναι αυτοί του συστήματος David’s Sling που πρόσφατα εισήλθε σε υπηρεσία, οι οποίοι μειώνουν δραματικά το συνολικό κόστος αξιοποίηση του συστήματος. Κάθε σύστημα, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Reuters, θα έχει ενσωματωμένο το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (IBCS: Integrated Battle Command System), που θα εξασφαλίζει στους τοπικούς διοικητές καλύτερη τακτική αντίληψη της κατάστασης στο θέατρο επιχειρήσεων, αλλά και με ραντάρ ελέγχου στο φάσμα και των 360 μοιρών.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment