7.4.17

Τουρκία: «Casus Belli» για τις Έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ - Στέλνει και το ερευνητικό σκάφος TCG CUBUKLU για παράνομες έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου - Τουρκικό ελικόπτερο πετούσε μισή ώρα γύρω από τη Λέσβο

Με ένα νέο άτυπο casus belli επιχειρεί η Τουρκία να εκτροχιάσει το πρόγραμμα ερευνάς και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που δρομολογήθηκε το προηγούμενο διήμερο με την υπογραφή Συμβολαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες Exxon Mobil, Eni,Total για την παραχώρηση των δικαιωμάτων των Οικοπέδων 6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βραδύ απειλεί τις ξένες εταιρίες ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» όταν επιχειρήσουν να διεκδικήσουν ενεργειακά έργα στην Τουρκία, προειδοποιεί ότι θα πάρει «όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση των τουρκικών και των τουρκοκυπριακών συμφερόντων» και προαναγγέλλει ότι κάθε συμφωνία που εχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία (σ.σ. ελληνοκυπριακή διοίκηση όπως αναφέρεται ) θα τεθεί υπό την έγκριση και των Τουρκοκυπρίων μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ (No 105) αναφέρει τα εξής:
«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αγνοώντας συνολικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων υπέγραψε συμβόλαια ερευνάς και εξόρυξης με ορισμένες εταιρίες υδρογονανθράκων στις 5 και 6 Απριλίου. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς είναι απαράδεκτο ότι οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να δρουν σαν να είναι οι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του Νησιού και συνεχίζουν με μονομερείς ενέργειες, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να επιδεικνύουν ισχυρή πολιτική βούληση για την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού με τον τουρκοκυπριακό λαό. Συμφωνούμε απολύτως με τις επισημάνσεις του ΥΠΕΞ της ΤΔΒΚ και συμμεριζόμαστε απολύτως τις δίκαιες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.Όπως και στο παρελθόν επισημαίνουμε τον προβληματικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων που γίνονται από πετρελαϊκές εταιρίες σε θαλάσσιες ζώνες επί των οποίων και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Περαιτέρω ένα σημαντικό τεμάχιο σε μια από τις σχετικές περιοχές, το ονομαζόμενο Οικόπεδο 6 εκτείνεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Οι ξένες εταιρίες δεν θα πρέπει ποτέ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να επιτραπεί να αναλάβουν την διενέργεια μη εξουσιοδοτημένων ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων, σε περιοχές των δικών μας θαλασσίων περιοχών ευθύνης Οι Εταιρίες που συνεργάζονται με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στις δικές της μονομερείς δραστηριότητες αγνοούν την βούληση των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν τον έτερο συνιδιοκτήτη του νησιού. Η στάση τους αυτή (των εταιριών) θα ληφθεί υπόψη σε κάθε μελλοντική εμπλοκή τους σε ενεργειακά προτζεκτ στην Τουρκία. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι μετά από μια Λύση του Κυπριακού οι πλευρές που θα συγκροτήσουν το νέο κράτος από κοινού θα επανεξετάσουν την εγκυρότητα των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στον τομέα της Ενέργειας. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν την λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Ο μόνος τρόπος για αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από την επίλυση του προβλήματος ,είναι μέσω συμφωνιών για την κοινή εκμετάλλευση των πόρων με την συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και την δίκαιη μοιρασιά των πιθανών εσόδων.. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας στην ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει υπόψη της τα αναφαίρετα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού,του μελλοντικού πολιτικού εταίρου της, στις φυσικές πήγες του νησιού και να άρει κάθε μονομερή δραστηριότητα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία τις προσπάθειες για μια συνολική λύση. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μετρά για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφερόταν της ΤΔΒΚ».

Το ερευνητικό σκάφος TCG CUBUKLU στέλνει για παράνομες έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου η Άγκυρα. Η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 381/17 με την οποία δεσμεύει εκτεταμένα σημεία στο κέντρο του Αιγαίου για «επιστημονικές» έρευνες από το TCG CUBUKLU από αύριο 7 έως 8 Απριλίου. Οι περιοχές που παράνομα δεσμεύει η Άγκυρα είναι μεταξύ Χίου και Ικάριας, μεταξύ Άη Στράτη - Λήμνου - Λέσβου και βορείως των Ψαρών. Οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και παρά το γεγονός ότι για «επιστημονικες έρευνες» δεν απαιτείται τυπικά άδεια του παράκτιου κράτους, η Τουρκία μονομερώς εκδίδει NAVTEX, διεκδικώντας κυριαρχικές αρμοδιότητες στην καρδιά του Αιγαίου. Από τις αρχές του 2017 η Τουρκία έχει στείλει και πάλι στο κέντρο του Αιγαίου, αλλά και νοτιά του Καστελόριζου, για «επιστημονικες» έρευνες τα σκάφη Cesme και Piri Reis, ενώ εχει απειλήσει ότι θα ξεκινήσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού σεισμικές πλέον έρευνες στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο. Κίνηση που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «απάντηση» στις ραγδαίες εξελίξεις στα ενεργειακά της Κύπρου, όπου πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η ΕΧΧΟΝ MOBIL, η TOTAL και η ΕΝΙ, υπέγραψαν χθες και σήμερα τα συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την εκμετάλλευση των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ...

Τουρκικό ελικόπτερο τύπου Sikorsky S-70 πετούσε σχεδόν επί μισή ώρα γύρω από τη Λέσβο και δεν σταμάτησε την περίεργη πτήση του γύρω από το τρίτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί ακόμη κι όταν δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής το προσέγγισαν, το αναγνώρισαν και το αναχαίτισαν εικονικά! Το περιστατικό που δεν έχει προηγούμενο ξεκίνησε στις 14:16 το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν το τουρκικό Sikorsky μπήκε στο FIR Αθηνών από την περιοχή βόρεια της Λέσβου και στη συνέχεια παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου που κινήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της Λέσβου διήρκεσε μέχρι τις 14:44, όταν το S-70 βγήκε από τον ελληνικό χώρο από την περιοχή νότια του νησιού. Επισημαίνεται ως ενδεικτικό της τουρκικής επιθετικότητας ότι οι χειριστές του τουρκικού Sikorsky δεν απομακρύνθηκαν από τον ελληνικό εναέριο χώρο ακόμη κι όταν το ελικόπτερό τους αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε εικονικά από δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής. Το τουρκικό ελικόπτερο παραβίασε τρεις φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, αφού έμπαινε και έβγαινε από την περιοχή του εθνικού εναέριου χώρου... Λίγο μετά την προσέγγιση των ελληνικών μαχητικών με το τουρκικό Sikorsky στην περιοχή της Λέσβου εμφανίστηκαν δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 τα οποία παραβίασαν δύο φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο και ενεπλάκησαν σε δύο εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.

http://www.liberal.gr

No comments :