19.4.17

Ίδρυση έδρας αντικατασκοπείας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία - Γαλλία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρουμανικό Κοινοβούλιο εξετάζει τη θέσπιση έδρας αντικατασκοπείας του ΝΑΤΟ στη χώρα, γράφει η ρωσική εφημερίδα ‘Ιζβέστια’ επικαλούμενη πληροφορίες από το κοινοβούλιο του Βουκουρεστίου. Το ειδικό τμήμα θα έχει και καθήκοντα εκπαίδευσης, η οποία θα είναι βασισμένη στο δόγμα της ενόπλων δυνάμεων της Συμμαχίας, για την καταπολέμηση της κατασκοπείας. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η επιλογή της Ρουμανίας για τη δημιουργία της νέας αυτής δομής των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είναι, αν μη τι άλλο, η γεωγραφική εγγύτητα με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση της Γεωργίας παρουσίασε την πρόταση της στο ΝΑΤΟ, για περισσότερες ασκήσεις των ναυτικών δυνάμεων μας με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός.Ο ίδιος τόνισε ότι επιδιώκεται η ύπαρξη συχνότερων και περισσότερων πολεμικών πλοίων της βορειοατλαντικής συμμαχίας.«Η Γαλλία είναι πρόθυμη να αυξήσει τον αριθμό των πολεμικών της πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα με περιοδικές εμφανίσεις στα χωρικά μας ύδατα. Τη θέληση αυτή εξέφρασαν ο Καναδάς και οι ΗΠΑ», είπε ο Ιζόρια.Την τελευταία φορά που ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο επισκέφθηκε τη Γεωργία ήταν τον Οκτώβριο του 2016. Ήταν η γαλλική κορβέτα «Premier maitre l'Her»- [FS Premier Maître l`Her F792 ], που αγκυροβόλησε στο λιμάνι της πόλης Βατούμ.Γάλλοι και Γεωργιανοί ναύτες πραγματοποίησαν υποβρύχιες ασκήσεις.

Το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειες του στη Μαύρη Θάλασσα και να αυξήσει την ασφάλεια στην περιοχή, έγινε γνωστό από τον Ιούνιο του 2016.Η Γεωργία, η οποία διακατέχεται από φόβο της ρωσικής απειλής, σχεδιάζει να συμμετάσχει στη διασφάλιση της ασφάλειας της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.Για το θέμα αυτό έστειλε σχετικό υπόμνημα στις αρχές του 2017 στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνει το δημοσίευμα του «Black Sea News» στη ρωσική γλώσσα.

The Hellenic Information Team

No comments :