19.4.17

Συνεχίσθηκαν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας–Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Ο ΜΟΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ..."ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ" ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΙΜΟΥ. ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΔΕΚΑΔΕΣ "ΣΟΒΑΡΟΙ" ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ (ΟΠΩΣ Ο ΣΥΡΙΓΟΣ) ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ ΥΠΕΡ ΑΥΤΟΥ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΩΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΙΜΟΥ ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Η ΜΟΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΟΧΙ ΤΗΝ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΙΜΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΟΣΜΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΥΤΕ Η ..."ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΟΥΤΕ Η "ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ" ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Θεσσαλονίκη, ο δεύτερος γύρος των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισημαίνει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’. Οι διαβουλεύσεις έγιναν με επικεφαλή τον διευθυντή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Πέτρου Μαυροειδή και την γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, Έλενα Κουζμανόφσκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή και εξέτασαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα και συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος των συνομιλιών να πραγματοποιηθεί στα Σκόπια, στο τέλος του έτους.

Βρετανός διπλωμάτης: «Η Ουάσιγκτον να υποστηρίξει τη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας, τα Σκόπια να ενταχθούν στην Αλβανία»  Σε ανάλυσή του ο Τίμοθι Λες (Timothy Less) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Foreign Affairs» υποστηρίζει ότι η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια μπορεί να εγγυηθεί τη διαρκή ειρήνη και ως εκ τούτου, η δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας, μιας Μεγάλης Σερβίας και Μεγάλης Κροατίας, θα σβήσουν με μιας όλες τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια. «Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να υποστηρίξει τον κατακερματισμό ορισμένων πολυεθνικών κρατών και στη συνέχεια να γίνει η δημιουργία των μεγάλων κρατών. Για παράδειγμα, στην αρχή μπορεί να γίνει ομοσπονδιακή διαίρεση των Σκοπίων και στη συνέχεια, το τμήμα του κρατιδίου στο οποίο ζουν Αλβανοί, να ενταχθεί στην Αλβανία, το ίδιο πράγμα λέω και για τους Κροάτες στη Βοσνία. Η ιστορία έχει δείξει ότι υφίστανται διακρίσεις κατά των μειονοτήτων στα Βαλκάνια και δεν ενσωματώνονται στην πλειοψηφία», λέει ο Λες. Υποστηρίζει, ακόμη, ότι μετά από δεκαετίες, οι χώρες αυτές μπορούν να ενταχθούν στις αντίστοιχες χώρες. Δηλαδή, το βόρειο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να ενωθεί με τη Σερβία, το Πρέσεβο και η πλειονότητα του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία, όπως σημειώνει το «Panorama».

The Hellenic Information Team

No comments :