06/04/2017

Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας-Τουρκίας

Κοινή άσκηση πραγματοποίησαν οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα σε ένδειξη περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων αλλά και έκφρασης πολιτικής στήριξης από τον Βλάντιμιρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το ρωσικό αρχηγείο ναυτικού στην άσκηση από την πλευρά τους συμμετέχουν η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς» το ναρκαλιευτικό «Αντιναύαρχος Ζαχάριν» και το ταχύσκαφος-περιπολικό «Ράπτορ». Από τουρκικής πλευράς συμμετέχουν η φρεγάτα «Barbaros», η κορβέτα «Buyukada» και σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Το αντικείμενο της άσκησης αφορούσε τις μανούρες εισόδου και εξόδου σε ναύσταθμους καθώς την αντιμετώπιση επιθέσεων από μικρά σκάφη.

Με το δημοψήφισμα να πλησιάζει και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο αλλά και με τις ΗΠΑ να τηρούν ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητούσε εναγωνίως έναν ισχυρό εταίρο ώστε να αποδείξει στο εσωτερικό ότι η Τουρκία δεν έχει απομονωθεί μετά το πραξικόπημα και παρά το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναζητούσε μια κίνηση που θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Συρία και να του δώσει τη δυνατότητα διεύρυνσης της σφαίρας επιρροής του, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να θυσιάσει πολλά. Ο «γάμος συμφέροντος» των δυο φαίνεται να αποδίδει καρπούς αν και έχουν καταγραφεί αρκετές συγκρούσεις σε διάφορα επίπεδα.

http://crisismonitor.gr/2017/04/kini-naftiki-askisi-rosias-tourkias/

Κοινή ρωσο-τουρκική ναυτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα μετά την επίσκεψη τουρκικού πολεμικού πλοίου στο Νοβοροσίσκ, όπως ανέφερε σήμερα το γραφείο Τύπου του ρωσικού ναυτικού, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. «Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τουρκικής ναυτικής μοίρας στο Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, ο ρωσικός και ο τουρκικός στόλος πραγματοποίησαν ναυτική άσκηση με την ονομασία «Passex», αναφέρει η ανακοίνωση. Στην άσκηση συμμετείχε η φρεγάτα «Αντμιράλ Γκριγκόροβιτς», το ναρκαλιευτικό «Βίτσε-αντιμιράλ Ζαχάριν» και ένα περιπολικό σκάφος του Στόλου ενώ από την τουρκική πλευρά η φρεγάτα «Μπαρμπαρός» και η κορβέτα «Μπουγιουκάντα». Τα πλοία έκαναν από κοινού ελιγμούς, ασκήσεις επικοινωνίας, οργάνωσης καθώς και έρευνας και διάσωσης.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment