05/04/2017

Συνολικά 294 "πρόσφυγες" φιλοξενούνται σε 70 διαμερίσματα στην Λιβαδειά.

Ο δήμος της Λιβαδειάς είναι ένας από τους δήμους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέσω του προγράμματος, χρήματα από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φτάνουν τελικά σε κατοίκους των δήμων που τρέχει το πρόγραμμα που φιλοξενούν πρόσφυγες στα σπίτια τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 294 πρόσφυγες σε 70 διαμερίσματα στην πόλη, ενώ άλλοι δώδεκα πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στη Λιβαδειά με τη συμπλήρωση του αριθμού των 420 φιλοξενούμενων. Οι πρόσφυγες, εκτός από φιλοξενία, απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως διερμηνεία, ψυχοκοινωνική και ιατρική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική.

«Είμαστε όλοι μια γροθιά», είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της εξέλιξης του προγράμματος στην πόλη. «Το πρόγραμμα πέτυχε στη Λιβαδειά, γιατί όλοι διορθώναμε ο ένας τον άλλο και αναζητούσαμε την καλύτερη λύση», συνέχισε η κ. Πούλου. Για τη δήμαρχο Λεβαδέων, η υλοποίηση του προγράμματος ήταν «ένα στοίχημα»: «Ο δήμος έπρεπε να βελτιώνει καθημερινά τις υποδομές για ευάλωτους πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, έπρεπε καθημερινά και συστηματικά να ενημερώνει τους δημότες και να βελτιώνει τις συνθήκες και γι” αυτούς ώστε να μην υπάρχουν αντιθέσεις», είπε και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι το πείραμα στη Λιβαδειά πέτυχε και ότι αυτό είναι το μέλλον της φιλοξενίας. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα του εθνικού σχεδιασμού».

Το παρών στη συνέντευξη, έδωσαν εκπρόσωποι αρκετών τοπικών φορέων, όπως της Μητρόπολης, του Ιατρικού Συλλόγου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, οι οποίοι δήλωσαν την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, Αριστείδης Ρούσσαρης, ο οποίος παρατήρησε πως «είχαμε υποσχεθεί ότι θα σταθούμε δίπλα στη δημοτική αρχή. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο της συστράτευσης. Πρέπει να αφήσουμε τις κραυγές και τις αντιπαραθέσεις σε τόσο σοβαρά εθνικά θέματα».

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας «κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το προσφυγικό από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δήμους. Σήμερα θέλαμε να δώσουμε δημοσιότητα στο πρόγραμμα και να δείξουμε ότι οι δήμοι μπαίνουν στο παιχνίδι και παίρνουν άλλο ρόλο». Όπως επισήμανε, μέχρι το τέλος του 2017 θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιπλέον 10.000 θέσεις σε διαμερίσματα, ενώ άλλες τόσες θέσεις θα δημιουργηθούν και το 2018, με στόχο τελικά, από τα 45 κέντρα φιλοξενίας να μείνουν 23, όπου θα διαμένουν 12.000 με 15.000 πρόσφυγες.

Ο κ. Μουζάλας, τόνισε επίσης ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με δημάρχους της Θεσσαλίας, ενώ ήδη ετοιμάζεται αντίστοιχο πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη και στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. «Οι δήμοι συμμετέχουν πια επίσημα και θέλουμε όλοι οι δήμοι και οι περιφερειάρχες να πάρουν πρόσφυγες, ώστε ο κόσμος να ισομοιραστεί», σημείωσε διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα, αλλά υπάρχουν κίνητρα για να συμμετέχουν οι δήμοι».

Όσον αφορά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Στυλίδα για τη φιλοξενία προσφύγων, ο ίδιος σχολίασε ότι «είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον δήμαρχο, ο οποίος έδειξε εξαιρετική ευαισθησία. Από εκεί και πέρα το δημοψήφισμα είναι θέμα νομοθεσίας, αλλά μου φαίνεται μη λογικό για ένα εθνικό πρόβλημα να αποφασίζουν σε τοπικό επίπεδο».

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, εξήγησε από την πλευρά του ότι «ξεκινήσαμε το πρόγραμμα με τους δύο μεγαλύτερους δήμους, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά το σημαντικό είναι να δείξουμε μέσα από το παράδειγμα της Λιβαδειάς, ότι μια μικρότερη πόλη με μικρότερο πληθυσμό μπορεί να τα καταφέρει».

Η ιστορία του 30χρονου Χάιθαμ που ζει στη Λιβαδειά. Ο 30χρονος Χάιθαμ από τη Συρία βρέθηκε πριν από τέσσερις μήνες στη Λιβαδειά μαζί με τη γυναίκα του Ναζλί. Στην πόλη μεταφέρθηκαν από το κέντρο φιλοξενίας του Χέρσου, προκειμένου να στεγαστούν σε καλύτερες συνθήκες σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Το νεαρό ζευγάρι λίγο πριν φύγει για το Βέλγιο για μετεγκατάσταση, άνοιξε σήμερα τις πόρτες του σπιτιού του στους δημοσιογράφους και μίλησε για τη ζωή στη Λιβαδειά. «Όταν περπατάω εδώ, νιώθω ότι δεν είμαι ξένος, αλλά ένας άνθρωπος που ζει χρόνια στην πόλη», μας είπε ο Χάιθαμ και συνέχισε: «Η ζωή μας είναι πολύ καλή εδώ, όπως και οι άνθρωποι».

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ Ο ΧΑΙΘΑΜ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΖΩΗ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΟΥΣ, Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ,  ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ.  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ. ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΜΑΛΑΚΥΝΣΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ.

2 comments :

  1. Anonymous5/4/17 21:13

    Ή ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΚΟΙΝΩΣ!

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. Anonymous5/4/17 22:19

    Βρε τη Λιβαδειά!
    ΣΥΓΑΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ!!!

    Δε μπορώ να κατλάβω τη δήλωση ότι «... υπάρχουν κίνητρα για να συμμετέχουν οι δήμοι». Τι είδους κίνητρα είναι αυτά για μία Δήμαρχο, που ανεβάζει την «φιλανθρωπική» της ευαισθητοποίηση στα κόκκινα;
    Σεξουαλική ή απλως οικονομική; Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; Θα ήθελα επίσης να μάθω τα ποσοστά αρρένων «προσφύγων» που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (17-35) στη Λιβαδειά.

    Εφόσον, «...ετοιμάζεται αντίστοιχο πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη...», τουλάχιστον μεριμνήστε εκεί πέρα στο νησί σας να φέρετε και καμμιά προσφυγοπούλα από την Ουκρανία. Εκεί έχει κανονικό πόλεμο και όχι γιαλαντζί αρσενικούς τυχοδιώκτες που παριστάνουν τους πρόσφυγες https://www.youtube.com/watch?v=_oxuh06xEqE&feature=youtu.be (06:20).

    ReplyDelete