29/03/2017

Ο Τραμπ αλλάζει τον αντιπτέραρχο-USAF Μπόγκνταν - Η έως τώρα εξέλιξη του προγράμματος F-35

Σε μια κίνηση συμβατή με τη στάση του από την πρώτη στιγμή απέναντι στο πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προχωρά στην αντικατάσταση του αντιπτέραρχου Κρίστοφερ Μπόγκνταν, ο οποίος έχει γίνει γνωστός το τελευταίο διάστημα ως η «πιο δυνατή φωνή» υπέρ της ακώλυτης προόδου του προγράμματος. Στη θέση του διορίζεται ο υποναύαρχος Ματίας Γουίντερ, με τις «κακές γλώσσες» να στοιχηματίζουν ότι είναι φανατικός υπέρμαχος της «ενδιάμεσης λύσης» των F/A-18 Super Hornet της Boeing, καθώς επίσης και της ευθυγράμμισής του με την εντολή που έχει δοθεί για την ανεύρεση σημείων της εφοδιαστικής αλυσίδας του F-35, με σκοπό την επίτευξη εξοικονόμησης κονδυλίων. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται η επιλογή του Λευκού Οίκου έχει έντονη «πολιτική και βιομηχανική χροιά» και αναμένεται να συζητηθεί. Ο νέος επικεφαλής, ωστόσο, δεν είναι άσχετος με το αντικείμενο, καθώς ήταν ο αναπληρωτής του Μπόγκνταν που υπηρέτησε στη θέση από το 2012 και γνωρίζει πολύ καλά το πρόγραμμα, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

http://www.defence-point.gr/news/?p=174247

Στην πιο ενδιαφέρουσα και μαζική αποδέσμευση στατιστικών στοιχείων για την εξέλιξη του προγράμματος του μαχητικού F-35 Lighting II, αποδέσμευσε η κατασκευάστρια Lockheed Martin. Τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν τουλάχιστον όσους έχουν πάθος με τη λεπτομέρεια στα αμυντικά, αφορούν τις κυριότερες δραστηριότητες του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους και οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ειδικότερα:
  •  Στις 15 Μαρτίου 2017 οι ομάδες ολοκληρωμένων δοκιμών (ITF: Integrated Test Force) στο Pax River και το Edwards ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του κατασκευής MBDA κατευθυνόμενου βλήματος αέρος – αέρος Advanced Short Range Air-to-Air Missile (ASRAAM), σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που βρετανικής σχεδίασης βλήμα εκτοξεύεται από το F-35 αλλά και την πρώτη φορά που βλήμα μη αμερικανικής σχεδίασης εκτοξεύεται από το μαχητικό.
  •  Στις 23 Φεβρουαρίου 2017 δύο μαχητικά F-35A της Αεροπορίας της Αυστραλίας (RAAF) μετέβησαν από την αεροπορική βάση Luke στη Γιούτα στην Αυστραλία όπου συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διεθνή αεροπορική έκθεση Avalon. Τα δύο μαχητικά ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους επιστρέφοντας στις 11 Μαρτίου 2017 στην αεροπορική βάση Luke.
  •  Στις 20 Φεβρουαρίου 2017 μαχητικά F-35A από την αεροπορική βάση Hill συμμετείχαν για πρώτη φορά στην αεροπορική άσκηση Red Flag 17-1 που διεξήχθη στην αεροπορική βάση Nellis. Κατά τη διάρκεια της άσκησης τα μαχητικά αντιμετώπισαν τα πιο προηγμένα μαχητικά εχθρικής απεικόνισης (aggressors) και εξομοιούμενες απειλές επιτυγχάνοντας λόγο εχθρικών προς φίλιων απωλειών μεγαλύτερο από 20 προς 1 και επιχειρησιακή διαθεσιμότητα υψηλότερη του 90%.
  •  Στις 13 Φεβρουαρίου 2017 η Lockheed Martin παρέδωσε τον κατασκευασμένο στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της στη Marietta της Γεωργίας 200ο σύνδεσμο κεντρικής πτέρυγας (CWA: Center Wing Assembly) στις εγκαταστάσεις της στο Fort Worth του Τέξας, όπου βρίσκεται η γραμμή παραγωγής του F-35.
http://www.defence-point.gr/news/?p=174274

No comments :

Post a Comment