31.3.17

Η Σκoτία (ξανα)διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Κατατέθηκε επισήμως το αίτημα για δημοψήφισμα

Πριν λίγες ημέρες, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζεον εξασφάλισε την ψήφο της σκοτικής βουλής και σήμερα, στις 30 Μαρτίου, κατατέθηκε και επισήμως ως αίτημα στην βρετανική βουλή. Η Νίκολα Στέρτζεον είχε εκφράσει την άποψη ότι η Σκοτία θα έπρεπε να είχε στη διάθεσή της την επιλογή να αποφασίσει αν θα μείνει ή αν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τους Σκότους μοιρασμένους στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, η Στέρτζεον έκανε πράξη τις εξαγγελίες της και έφερε το θέμα στη βουλή, κερδίζοντας με ψήφους 69 έναντι 59 που ψήφισαν κατά. Η πρωθυπουργός της Σκοτίας δεν έχασε χρόνο και μετά το «πράσινο φως» από τη βουλή, προχώρησε στην κατάθεση του επίσημου αιτήματος για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, το οποίο, επί της ουσίας, αφορά την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας  από το Η.Β.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έχει ήδη διαμηνύσει στη Νίκολα Στέρτζεον και τους συνεργάτες της, ότι θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος στη Σκοτία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit. Το αίτημα θα εξεταστεί σε κάθε περίπτωση και θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή των Λόρδων.Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή της με τη Νίκολα Στέρτζεον τη Δευτέρα. Η Τερέζα Μέι δήλωσε ενδεικτικά πως «δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της και να «κόψει τα φτερά» στα σχέδια της Σκοτίας για ανεξαρτητοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από τη Βρετανία, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η αποκοπή από την ισχυρή χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου θα σημάνει μεν την ανεξαρτησία και τη μη αποδοχή του Brexit, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συνεπάγεται την αυτόματη παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Σκοτία, θα είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη των χωρών που βρίσκονται υπό ένταξη και θα κριθεί ακριβώς με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις.

http://www.protothema.gr/

No comments :