17.3.17

“Κλείδωμα” της Microsoft σε PC που δεν τρέχουν Windows 10 και διαθέτουν νέας γενιάς CPU

Πριν από μερικούς μήνες η Microsoft είχε δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει τις νέας γενιάς CPU των Intel, AMD και Qualcomm σε λειτουργικά της συστήματα παλαιότερα των Windows 10, επικαλούμενη θέματα συμβατότητας. Λίγο αργότερα η AMD διευκρίνισε ότι ναι μεν δεν θα αναπτύξει drivers της νεότερης πλατφόρμας της για τα Windows 7, 8 και 8.1, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα υποστηρίζεται κανονικά από τα εν λόγω λειτουργικά συστήματα, έστω και ανεπίσημα.

Τώρα όμως, αρκετοί χρήστες που συνδυάζουν νέας γενιάς CPU με παλαιότερες εκδόσεις των Windows, αναφέρουν ότι δεν μπορούν πλέον να λάβουν updates για το λειτουργικό τους σύστημα από τη Microsoft, αντικρίζοντας το παρακάτω μήνυμα σφάλματος: "Your PC uses a processor that isn't supported on this version of Windows". Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει “Το PC σας βασίζεται σε ένα επεξεργαστή που δεν υποστηρίζεται από αυτή την έκδοση των Windows", γεγονός που υποδηλώνει ότι η Microsoft πρακτικά προέβη σε “κλείδωμα” των συγκεκριμένων λειτουργικών έξω από το Windows Update, καθιστώντας τα άχρηστα για κατόχους σύγχρονων επεξεργαστών. Η Microsoft αναφέρει ρητά ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος, είναι η αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση των Windows.

Όπως καταλαβαίνετε, η αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση της εταιρείας προβληματίζει, αφού αφήνει δεκάδες καταναλωτές εκτεθειμένους σε κακόβουλο λογισμικό, στερώντας τους τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν patches ασφαλείας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη πρακτική ως εκβιασμό και είμαστε σίγουροι ότι το θέμα θα προκαλέσει εκτεταμένες και έντονες αντιδράσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

http://gr.pcmag.com/microsoft/25852/news/kleidoma-tes-microsoft-se-pc-pou-den-trekhoun-windows-10-kai

3 comments :

Anonymous said...

Πρώτον οι ιδιώτες χρήστες καλά θα κάνουν να έχουν σπασμένες - πειρατικές εκδόσεις του λογισμικού απ'την εν λόγο εταιρία και δεύτερων σε τη ακριβώς τους χρειάζεται το update αφού θέλουν να έχουν παλαιό λειτουργικό? Εγώ έχω τα 10άρια και δεν έχω κάνει update ποτέ αφού ποιο πολλά προβλήματα φέρνουν τα updates παρά φτιάχνουν συνήθως!


12G

Anonymous said...

Η λύση στον εκβιασμό λέγεται
UBUNTU.
Κοινώς Linux.
Αν τελικά τα κλειδώσει.
Εγώ χρησιμοποιώ 8.1 και λαμβάνω ενημέρωση κανονικά προς το παρόν.

ΙΣΧΥΣ said...

ΑΝΩΝΥΜΕ 00:07

ΕΧΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ; ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ... "Your PC uses a processor that isn't supported on this version of Windows"