19/03/2017

Μήνυμα Τράμπ στο G-20: Αμφισβητούνται τα πάντα

Σαφές πολιτικό μήνυμα πέρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνοντας τον Στήβεν Μνουσίν να «τρολάρει» τους ομολόγους του και τους κεντρικούς τραπεζίτες στο G-20, στο Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία, αρνούμενος να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν καθώς διαφωνούσε στις διατυπώσεις για το ελεύθερο εμπόριο και το περιβάλλον. Ο Στήβεν Μνουσίν απέρριψε το κοινό ανακοινωθέν στο οποίοι οι υπόλοιπες χώρες προσπάθησαν να δεσμεύσουν τη νέα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ σε μια σειρά παραδοχών για το ελεύθερο εμπόριο, το περιβάλλον και τον τρόπο συνομιλιών, θέσεις που απέρριψε στη βάση πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τράμπ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τα πάντα, θέση που είχε κοινοποιηθεί μια ημέρα νωρίτερα στην Άγκελα Μέρκελ και δυο ημέρες νωρίτερα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αν και σε δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σοιμπλε επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα από «διαφωνία» σε «έλλειψη εξουσιοδότησης» προς τον Στήβεν Μνουσίν να μιλήσει και να διαπραγματευτεί επί της νέας εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, είναι προφανές ότι το veto στο κοινό ανακοινωθέν έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και… «ουρές». Η νέα θέση των ΗΠΑ απέναντι σε φίλους και εχθρούς συνοψίζεται ως εξής: «μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο» και απαντά ευθέως και κελεύσματα των Μέρκελ και Σόιμπλε για σεβασμό διεθνών συνθηκών, συμφωνιών και στις απειλές για κυρώσεις. Στο ανακοινωθέν του G-20 περιλαμβάνονταν αρκετές διατυπώσεις που είχαν στόχο την απριόρι αποδοχή κανόνων από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι το σημείο όπου επισημαίνεται η σπουδαιότητα του ελεύθερου εμπορίου και γίνεται μνεία στον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων «βάσει των κανόνων». Με τη διατύπωση αυτή οι G-19 προσπάθησαν να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να αποδεχθεί το status quo του διεθνούς εμπορίου και να δεσμευτούν για κινήσεις που δεν θα το διαταράσσουν. Η στρατηγική των ΗΠΑ στο G-20 καθιστά σαφές ότι το Trump-effect τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό διεθνώς και πως ανοίγει μια παρατεταμένη περίοδος διεθνούς αβεβαιότητας και ανησυχίας, γεγονός που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις αγορές.

Ο Στήβεν Μουσίν κινούμενος όμως στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων του Ντόναλντ Τραμπ για νέες συμφωνίες και δασμούς, πέρασε τη «παγίδα», ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική ατζέντα της νέας κυβέρνησης επικεντρώνει στην ανατροπή του status quo. Αν και άκρως εντυπωσιακές και απροσδόκητες για πολλούς οι κινήσεις και τα μηνύματα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο με τις προσπάθειες ανατροπής του πλαισίου στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ μετρά ήδη αρκετές ήττες, ατοπήματα και απώλειες στο εσωτερικό μέτωπο και προσπαθεί αντιδρώντας σε διεθνή φόρα και προκαλώντας αναταραχή να ανακόψει τη δημοσκοπική του πτώση και να δημιουργήσει κινητικότητα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσδοκά ότι θα επιτύχει τη διάσπαση του μετώπου των G-19 και να επιτύχει διμερείς διαπραγματεύσεις και αποδόμηση του. Στο διπλωματικό πεδίο η κίνηση του Μνουσίν να μπλοκάρει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από τους G-20 ακολουθεί την εμπλοκή με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε και δυο αναρτήσεις το Σάββατο κατηγορώντας τη Γερμανία για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της προς το NATO, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ.

http://crisismonitor.gr/

No comments :

Post a Comment