02/03/2017

Οι Τούρκοι αμφισβητούν τώρα και την Σαμοθράκη - Κρουαζίερα στο Αιγαίο έκανε ανενόχλητη τουρκική ακταιωρός - Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο FIR Λευκωσίας

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν νέα ΝΟΤΑΜ αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας να συμπεριλάβει σε σχεδιασμό ασκήσεων την Σαμοθράκη. Η τουρκική ΝΟΤΑΜ 1009/17 εκδόθηκε ως απάντηση στην ελληνική ΝΟΤΑΜ A0436/17 με την οποία δεσμεύονταν περιοχές ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η τουρκική ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις υποχρεώσεις της από τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, με το προσάρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ η Σαμοθράκη (την όποια αναφέρει παρανόμως με την τουρκική ονομασία Semadirek) βρίσκεται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και το νησί και οι ζώνες της, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σενάριο στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι ελληνικές Αρχές απάντησαν στην τουρκική πρόκληση με την ΝΟΤΑΜ Α0444/17 με την οποία χαρακτηρίζουν την τουρκική ΝΟΤΑΜ παραπλανητική και στερούμενη κάθε νομικής βάσης, καθώς δεν υπάρχει όπως επισημαίνεται καμία υποχρέωση από οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη που είναι σε ισχύ για αποστρατιωτικοποίηση της Σαμοθράκης. Παράλληλα καταγγέλλουν την τουρκική πρακτική να αναφέρει την Σαμοθράκη με άλλη ονομασία πέραν της διεθνούς ονομασίας, κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής.

http://www.armynow.net/oi-tourkoi-amfisvitoun-samothraki/

Χθές, μία τουρκική ακταιωρός ξεκίνησε από τη νησίδα Λέβιθα, βόρεια της Αμοργού, στη συνέχεια μπήκε στη Λέρο και έφτασε στην Πάτμο, παραβιάζοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η ακταιωρός παρακολουθούνταν από πυραυλάκατους που βρίσκονταν εκεί, ενώ ήρθε και σκάφος του Λιμενικού από την Πάτμο, όπου ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την απομάκρυνση της Τούρκικης Ακταιωρού. Μετά από λίγη ώρα οι Τούρκοι απέπλευσαν προς τα τουρκικά παράλια πραγματοποιώντας συνεχείς ελιγμούς!

http://www.stoxos.gr/2017/03/blog-post_74.html

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο FIR Λευκωσίας, με παραβιάσεις/παραβάσεις και παράνομες ασκήσεις. Χθες (1/3) περί τις 10 το πρωί, σχηματισμός πέντε τουρκικών μαχητικών σε σχηματισμό, προερχόμενα από Τουρκία, εισήλθαν στο FIR Λευκωσίας από την περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα Ο σχηματισμός αυτός των 5 μαχητικών αεροσκαφών έφτασαν ως και την Αμμόχωστο από όπου πλέον ακολούθησαν πορεία κατά μήκος των νότιων ακτών της Κύπρου, σε απόσταση περίπου 30 μιλίων από τις ακτές, για να φτάσουν μέχρι και δυτικά της Πάφου και να εξέλθουν του FIR Λευκωσίας, με πορεία επιστροφής προς την Τουρκία. Παράλληλα κατεχόμενα και Τουρκία προέβησαν σε παράνομη ενημέρωση προς αεροναυτιλομένους, καθώς και πάλι χθες διεξήγαγαν παράνομη άσκηση «έρευνας και διάσωσης», επίσης εντός του FIR Λευκωσίας.

Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συνεχισθεί στην Κύπρο, καθώς η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει παρανόμως ανακοινώσει δια έκδοσης ΝΟΤΑΜ, ότι θα διεξαγάγει αεροπορικές ασκήσεις χωρίς πραγματικά πυρά και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές του FIR Λευκωσίας, από τις 7 μέχρι και τις 21 Μαρτίου. Επίσης, μια άλλη εκδοθείσα ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει» περιοχή του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στις 6 Μαρτίου από 7 μέχρι τις 11.45 το πρωί επίσης χωρίς καμιά συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Για τις ίδιες ώρες η Τουρκία με τρίτο ΝΟΤΑΜ των τελευταίων ημερών, «δέσμευσε» παράνομα περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, για την 21η Μαρτίου.

Ως ανταπάντηση η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και η ίδια προχωρήσει σε έκδοση αντίστοιχων ΝΟΤΑΜ δια των οποίων παρέχεται ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα αντίστοιχα τουρκικά είναι παράνομα και καλούνται οι κυβερνήτες πτήσεων, που θα βρίσκονται στις επηρεαζόμενες περιοχές τις μέρες και ώρες των ασκήσεων να επικοινωνούν με το νόμιμο Κέντρο Ελέγχου πτήσεων και τις συχνότητες της Λευκωσίας. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο θα διεξαχθούν εκ νέου μεγάλης κλίμακος αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας, με χρήση πυραύλων, καθώς και της Γερμανίας, εντός του FIR Λευκωσίας, κατόπιν όμως επίσημης συνεννόησης με την Κυπριακή Δημοκρατία και υπό τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=213924&catid=9

No comments :

Post a Comment