17/03/2017

Ισραήλ: Πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν πολλούς στόχους στη Συρία

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν πολλούς στόχους στη Συρία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και ένας από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκε ως αντίποινα αναχαιτίσθηκε, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.Πρόκειται για το πιο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών από το 2011 οπότε ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Κανένας από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών δεν πέτυχε τον στόχο του, αναφέρει ο στρατός, ο οποίος διευκρινίζει ότι «η ασφάλεια των πληρωμάτων των πολιτικών αεροσκαφών του Ισραήλ και τα ίδια τα αεροσκάφη δεν απειλήθηκαν καμία στιγμή».Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Συρία αναχαιτίσθηκε βόρεια της Ιερουσαλήμ από το αντιαεροπορικό σύστημα Arrow, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.Το Ισραήλ, που επισήμως δεν έχει υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη με τη Συρία, έχει πλήξει αρκετούς στόχους στη γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια, κυρίως αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν όπλα στη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, προσέχοντας παράλληλα να μην εμπλακεί στη συριακή σύγκρουση.

ΑΜΠΕ

Ο συριακός στρατός ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή ότι 4 μαχητικά του Ισραήλ έπληξαν ένα στρατιωτικό στόχο κοντά στην Παλμύρα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι επλήγησαν πολλοί στόχοι. Όπως μεταδίδει το συριακό πρακτορείο SANA η συριακή αεράμυνα ανταπάντησε στις συνεχόμενες παραβιάσεις και επιδρομές ισραηλινών μαχητικών κατά θέσεων εντός συραικού εδάφους και κατέρριψε ένα ισραηλινό μαχητικό σύμφωνα με το συριακό ΓΕΣ έπληξε ένα άλλο και ανάγκασε τα υπόλοιπα να εγκαταλείψουν το συριακό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με το RT η Συρία διατείνεται ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν θέση του στρατού. Σύμφωνα με άλλη πηγή το ισραηλινό μαχητικό συνετρίβη εντός του κατεχόμενου Golan. «Διείσδυσαν στο συριακό εναέριο χώρο στις  02h40 (0040 GMT) μέσω του εναέριου χώρου του Λιβάνου κοντά στην περιοχή Al-Bureij  και χτύπησαν στρατιωτικό στόχο πλησίον της Παλμύρας» αναφέρει το συριακό ανακοινωθέν που μεταφέρει το SANA.

Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει την κατάρριψη και δηλώνει ότι όλα τ΄αεροσκάφη του επέστρεψαν σώα μετά την επειχείρηση στη Συρία ενώ παραδέχεται ότι πολλοί πύραυλοι εδάφους αέρος εκτοξεύθηκαν από τη συριακή αεράμυνα. Τα ισραηλινά μίντια αναφέρουν ότι η αποστολή των ισραηλινών μαχητικών στόχευε κονβόι της Hezbollah που ωστόσο μάχεται κατά της Daesh ως σύμμαχος του συριακού στρατού. Σύμφωνα με το ισραηλινό ανακοινωθέν όπως μεταδίδει το sputnik :«Τη νύχτα της 17ης Μαρτίου ισραηλινά μαχητικά έπληξαν πολλούς στόχους στη Συρία. Έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή τους δέχθηκαν επίθεση από πυραύλους εδάφους αέρος από τη Συρία. Οι δυνάμεις του DCA κατέρριψαν έναν από αυτούς. O ένας από τους πυραύλους S200/SA-5 καταρρίφθηκε στη Β Ιερουσαλήμ και τα συντρίμμια του πιθανόν είναι σε ιορδανικό έδαφος αναφέρουν ισραηλινά μέσα. Κατέπεσε στο χωριό ’Irbid στη Β Ιορδανία…. Σε καμιά φάση δεν απειλήθηκε η ασφάλεια των πολιτών και ισραηλινών αεροσκαφών».

Η κλιμάκωση αναφέρθηκε και από τον εκπρόσωπο τύπου του ισραηλινού στρατού τον Avijaa Adraei που έγραψε στο twitter ότι «τα ισραηλινά μαχητικά ενώ στόχευσαν πολλούς στόχους στη Συρία στοχεύθηκαν από αντιαεροπορικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το συριακό στρατό». O ισραηλινός αναλυτής Noam Amir δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι 20 ότι το «το επεισόδιο που έλαβε χώρα μεταξύ της ισραηλινής αεροπορίας και της συριακής αεράμυνας καλεί τον ισραηλινό στρατό να σχεδιάσει έναν νέο διάδρομο στα πλάνα του που αφορούν έναν μελλοντικό πόλεμο. Το εξαιρετικό δε γεγονός τόνισε είναι ότι τα συριακά ραντάρ εντόπισαν τα ισραηλινά αεροσκάφη που πετούσαν στο συριακό εναέριο χώρο και αμέσως μετά ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον τους, αναφέρει το al manar.

https://dimpenews.com/

Μόλις μια μέρα μετά την υποβολή των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο νέος Ισραηλινός πρεσβευτής στη Μόσχα, Κάρι Κοέν, εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να «δώσει διευκρινίσεις» για την επιχείρηση των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία, καθώς επλήγη στρατόπεδο που χρησιμοποιούν και οι ρωσικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στη χώρα… Πρόκειται για μια υπόθεση που προκαλεί ανησυχία, καθώς όπως διευκρινίζει ο ιστοχώρος Debkaπου διατηρεί καλές σχέσεις – τουλάχιστον – με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, τέτοιες προσκλήσεις σπανίως συνέβαιναν από τη στιγμή που οι δυο χώρες συμφώνησαν για τον συντονισμό των αεροπορικών τους δραστηριοτήτων. Οπότε, προφανώς οι Ρώσοι έχουν λόγο να διαμαρτύρονται για το ότι δεν είχαν ενημερωθεί, ενώ οι Ισραηλινοί δεν ήθελαν να απολέσουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, λαμβάνοντας μέτρα να μην πληγούν ρωσικά συμφέροντα. Ο πρεσβευτής στη Μόσχα συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Το αεροπορικό πλήγμα των ισραηλινών έγινε κοντά στην Παλμύρα και αφορούσε τη αεροπορική βάση T-4 στο βόρειο τμήμα της χώρας που χρησιμοποιούν οι ρωσικές αλλά και οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις (ατύπως, αφού τυπικά δεν έχουν παρουσία) στη Συρία.
 

No comments :

Post a Comment