6.3.17

Τίρανα και Βελιγράδι σε διαμάχη για τα δικαιώματα των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο - Ο Πούτιν προετοιμάζει ‘επεμβατική στρατιωτική βοήθεια’ για την Σερβία

Το ζήτημα της αλβανικής μειονότητας έχει ερεθίσει πάλι τη Σερβία. Αιτία, η ομιλία του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών στο Πρέσεβο, Γιονούζ Μουσλίου που ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, θα επισκεφθεί τη νότια Σερβία στις 7 Μαρτίου για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση των Αλβανών στην περιοχή, ένα «δικαίωμα» που εκπορεύεται από το Σύνταγμα της Αλβανίας. «Η επικείμενη επίσκεψη είναι σημαντική και αυτό σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα τα προβλήματα των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο να έρθουν στο προσκήνιο», δήλωσε ο Μουσλίου.

Στο μεταξύ ο Σέρβος υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής, Αλεξαντάρ Μπούλιν, έσπευσε να επικρίνει τις δηλώσεις αυτές. Σε δήλωσή του είπε ότι τα λόγια του Μουσλίου υποκινούν συγκρούσεις στην περιοχή της νότιας Σερβίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tanjug. «Για τους Αλβανούς στη νότια Σερβία, όπως και σε οποιοδήποτε μέρος στο οποίο ζει κάθε άλλος πολίτης, η Σερβία λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε μιας από τις εθνικές κοινότητες για την προστασία όλων των δικαιωμάτων τους», δήλωσε. Ο Μπούλιν πρόσθεσε ότι «γινόμαστε μάρτυρες στα Βαλκάνια της έγερσης της πολιτικής της Μεγάλης Αλβανίας κατά των γειτονικών χωρών της, όταν αρχίζει να μιλάει για επαναχάραξη των συνόρων με επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, για τις οποίες δεν έχει καμία αρμοδιότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξαντάρ Βούτσιτς θα συναντηθούν αργότερα αυτό το μήνα στη Μόσχα, καθώς έχει επιταχυνθεί η παράδοση των έξι Mig-29 και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός και νέα όπλα για το σερβικό στρατό, γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων. Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σάιγκου έδωσε εντολές για την επιτάχυνση της παράδοσης των έξι Mig-29, των πυραυλικών συστημάτων και άλλο εξοπλισμό που έχει συμφωνηθεί για τον εκσυγχρονισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων. Αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στο βιομηχανικό τομέα. Ο Βούτσιτς και ο Πούτιν θα συζητήσουν τη δυνατότητα για τη Σερβία να λάβει ‘επεμβατική στρατιωτική βοήθεια’ σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή, όπως σημειώνεται.

Εκτός από την πραγματοποίηση της στρατιωτικής-τεχνικής συμφωνίας Βελιγραδίου-Μόσχας, ο Πούτιν προτίθεται να ανακοινώσει επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια που ενδέχεται να προκαλέσουν πόλεμο στο κρατίδιο και στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Μάλιστα, οι περισσότερες από τις εκθέσεις της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών έχουν υποβληθεί στις σερβικές αρχές.

http://www.echedoros-a.gr/2017/03/blog-post_15.html

No comments :