18/03/2017

Ιταλία: Ραγδαία αύξηση λαθρομεταναστών από τη Λιβύη - Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς

Η Ιταλία θα φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα μια σύνοδο ευρωπαϊκών και βορειοαφρικανικών κρατών σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πιο σθεναρή υποστήριξη σε μια συμφωνία που σύναψε με τη Λιβύη για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων, την ώρα που οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων αυξάνονται ραγδαία. Ο πρωθυπουργός της υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης στην Τρίπολη, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και τους υπουργούς Εσωτερικών οκτώ ευρωπαϊκών κρατών -συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας- μεθαύριο Δευτέρα.Ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι υπουργοί Εσωτερικών της Αλγερίας και της Τυνησίας θα συμμετάσχουν επίσης στη συνάντηση. Τον περασμένο μήνα η Ιταλία υποσχέθηκε να προσφέρει χρήματα, εκπαίδευση και εξοπλισμό για να βοηθήσει τις αρχές της Λιβύης να καταπολεμήσουν τα δίκτυα διακινητών, σε μια συμφωνία την οποία υιοθέτησαν οι χώρες μέλη της ΕΕ. Αλλά η Λιβύη απέχει παρασάγγες από τη σταθερότητα. Δύο κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία -αυτή της Τρίπολης στα δυτικά και αυτή του Τομπρούκ στα ανατολικά- και η χώρα παραμένει στο τέλμα των φατριαστικών συγκρούσεων και της ανομίας. Οι αρχές στην ανατολική Λιβύη απέρριψαν τη συμφωνία ανάμεσα στη Ρώμη και την Τρίπολη.

«Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να μην αντιλαμβάνομαι την κατάσταση εκεί», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς και να περιμένουμε η χώρα να σταθεροποιηθεί». Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη και η σύνοδος της επόμενης εβδομάδας δεν είναι απλά «λόγια» αλλά στρατηγικές κινήσεις για την διαχείριση των μαζικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής φέτος πάνω από 16.000 λαθρομετανάστες (+36% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) έχουν διασωθεί στη θάλασσα και έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία αφού οι διακινητές που δρουν με ορμητήριο τη Λιβύη τους στοίβαξαν σε επικίνδυνα πλεούμενα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ιταλία και η ΕΕ υπόσχονται να χρηματοδοτήσουν καταυλισμούς γστο λιβυκό έδαφος, αλλά χρειάζονται τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών για τη διαχείρισή τους. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ όμως δεν θεωρούν ασφαλή τη Λιβύη. «Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες υπό περιορισμό (στη Λιβύη) κρατούνται πέραν πάσης νόμιμης διαδικασίας και υπό συνθήκες οι οποίες γενικά είναι απάνθρωπες. Υφίστανται υποσιτισμό, εκβιασμούς, βασανιστήρια, σεξουαλική βία και άλλες καταχρήσεις», τόνισαν τέσσερις επικεφαλής οργανώσεων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών σε μια κοινή τους ανακοίνωση τον περασμένο μήνα.

Χθες το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) καταδίκασε τη συμφωνία με τη Λιβύη, αποκαλώντας την «απάτη». Σε μια ανακοίνωσή τους, βουλευτές του M5S σημείωσαν ότι η Λιβύη είναι πολύ επικίνδυνη για τους διπλωμάτες της Ιταλίας, απαιτώντας να κλείσει η ιταλική πρεσβεία στην Τρίπολη. Την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη ξέσπασαν σφοδρές μάχες όταν ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στον Σάρατζ κατέλαβαν ένα κτιριακό συγκρότημα που κατείχε ένας αντίπαλος ηγέτης, ενώ δυνάμεις στη λεγόμενη Ημισέληνο του Πετρελαίου ενεπλάκησαν σε μάχες για τον έλεγχο δύο σημαντικών πετρελαιοεξαγωγικών λιμένων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της ιλαράς που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία από τις αρχές της φετινής χρονιάς πλησιάζει ήδη το σύνολο των κρουσμάτων για το 2016, αναφέρει το ιταλικό υπουργείο Υγείας εκφράζοντας την ανησυχία του και επισημαίνοντας ως αιτία το γεγονός ότι ορισμένοι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί 844 κρούσματα, ο μετρητής για το 2017 έχει ήδη καταγράψει περισσότερα από 700, υπερτριπλάσια από πέρυσι κατά την ίδια περίοδο.  Η πλειονότητα των ασθενών είναι νεαροί ενήλικες (15-39 ετών) και τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις περιφέρειες του Τορίνου, της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ιός διαδίδεται σε θυλάκους μη εμβολιασμένου πληθυσμού, «σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού γονιών που αρνούνται τον εμβολιασμό, παρά τις επιστημονικές αποδείξεις» για τη χρησιμότητά του και τις προσπάθειες των δημόσιων αρχών να διευκολύνουν την πρόσβαση στο εμβόλιο αυτό, που είναι πλέον δωρεάν, αλλά όχι υποχρεωτικό.

Αφού είχε υπερβεί το 90%, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας δύο ετών που είναι εμβολιασμένα υποχώρησε και πάλι το 2015 στο 85,3%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το 95% ως όριο από το οποίο εμποδίζεται η κυκλοφορία αυτού του πολύ μεταδοτικού ιού.  Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), η Ιταλία είναι μία από τις έξι χώρες της ΕΕ στις οποίες εξακολουθεί να υπάρχει ενδημική μετάδοση της νόσου, μαζί με το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΧΙ ΟΙ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΩΝ.  ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΚΑΜΠΥΛΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.

No comments :

Post a Comment