29.3.17

Η.Π.Α: Επιστρέφουν στην Τουρκία οι οικογένειες του διπλωματών τους - Ισραήλ: Καλεί τους δικούς του να φύγουν

Οι οικογένειες του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ που είχαν απομακρυνθεί τον Οκτώβριο από την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας «τρομοκρατικών απειλών» μπορούν να επιστρέψουν στην τουρκική πόλη, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η αμερικανική διπλωματία, δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα. Στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στην Τουρκία και κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας να είναι προσεκτικοί εξαιτίας «της συνεχούς τρομοκρατικής απειλής». Πάντως το αμερικανικό υπουργείο ήρε στις 27 Μαρτίου την διαταγή εκκένωσης που είχε λάβει στις 29 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας είχαν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη οι οικογένειες του διπλωματικού και προξενικού προσωπικού. Τότε η απόφαση είχε ληφθεί «βάσει πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες εξτρεμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να επιτεθούν σε Αμερικανούς πολίτες σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν ή συχνάζουν». Ωστόσο εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις των εργαζομένων στο αμερικανικό προξενείο και των οικογενειών τους, με την Ουάσινγκτον να υπενθυμίζει ότι στην Τουρκία έχουν σημειωθεί «πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνεται στη δημοσιότητα λίγο πριν την άφιξη στην Άγκυρα του Τίλερσον, που αναμένεται να ξημερώματα της Πέμπτης. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στη Συρία.

Τα ισραηλινά Μέσα μεταδίδουν ότι ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, Εϊτάν Μπεν Νταβίντ, συνιστά στους Ισραηλινούς να μην επισκέπτονται την Τουρκία καλώντας όσους βρίσκονται ήδη εκεί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «δευτερεύουσα απειλή». Η ταξιδιωτική οδηγία δεν ισχύει για το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, μέσω του οποίου ταξιδεύουν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί προς άλλους προορισμούς. Στην ταξιδιωτική οδηγία αναφέρεται ότι υπάρχει φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές, ιδιαίτερα στις χώρες όπου έχει παρακλάδια το Ισλαμικό Κράτος: Τουρκία, Αίγυπτο και Ιορδανία.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αυτή τη στιγμή οι τζιχαντιστές έχουν υψηλό κίνητρο για να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ευρώπη, Ρωσία και Ινδία. «Όσο μεγαλύτερη είναι η δυσανασχέτηση του Ισλαμικού Κράτους, τόσο περισσότερες θα είναι οι απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπεν Νταβίντ. «Το Ισραήλ δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της απειλής, αλλά οι Ισραηλινοί πρέπει να έχουν επίγνωση. Δεν υπάρχει ειδική προειδοποίηση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους Ισραηλινούς να είναι προσεκτικοί στα πολυσύχναστα μέρη και να παραμένουν μακριά από την πολυκοσμία».

ΑΜΠΕ

No comments :