29.3.17

Υπεγράφη ‘στρατηγική σχέση’ μεταξύ Γαλλίας και Αλβανίας

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο Παρίσι, οι δύο κυβερνήσεις , η αλβανική και η γαλλική, υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών οι οποίες καθορίζουν το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας σε στρατηγικό επίπεδο, όπως σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με την αλβανική «Gazeta Infopress» στη συνάντηση του Έντι Ράμα με τον ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησής του για την υποστήριξη της Γαλλίας στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του αλβανικού κράτους, καθώς και την αυξημένη προσοχή και τη δέσμευση της Γαλλίας για την πρόοδο των διαδικασιών και των περιφερειακών προγραμμάτων. Ο Καζνέβ εκθείασε την πρόοδο της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου, τις επιτυχείς προσπάθειες της στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ευχαρίστησε, επίσης, την αλβανική πλευρά για τη συνεργασία με τις γαλλικές αρχές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Εν κατακλείδι, με την παρουσία των δύο πρωθυπουργών, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και οι υπουργοί της Γαλλίας, Φέκλ, Ντεσίρ και Τοντεσίνι, υπέγραψαν δήλωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

The Hellenic Information Team

Είτε πλάκα, είτε τον γνωστό αμοραλισμό των διεθνών σχέσεων θα μπορούσε κανείς να διακρίνει στα λόγια του Γάλλου πρωθυπουργού, Μπερνάρ Καζνέβ, για την Αλβανία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα (έχει πλούσια προσωπική… δημιουργική ιστορία στο Παρίσι, ενίοτε χρήσιμα στις διακρατικές σχέσεις όταν έρθει η ώρα), κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του οποίου, υπεγράφη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία φαίνεται ότι έκανε τα πάντα να μοιάζουν ρόδινα… Πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις τη θεαματική πρόοδο που εφηύρε ο Καζνέβ για τη δημιουργία κράτους δικαίου στην Αλβανία – των μαφιών και του ανεξέλεγκτου και με εμπλοκή ανώτατων κρατικών αξιωματούχων εμπορίου ναρκωτικών – μαζί με επιτυχείς προσπάθειες της στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος!

Συγχαρητήρια έδωσε ο Γάλλος και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού (δεν τον απεκάλεσε καν «ισλαμικό»). Εκπληκτικά πράγματα, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, είχαν διαρρεύσει τα σκληρότατα λόγια της αμερικανικής CIA διά του προηγούμενου διοικητή της, του Τζον Μπρέναν, για το θέμα. Οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Το μέγα ερώτημα είναι τα κίνητρα πίσω από αυτή την «επίθεση αγάπης» των Γάλλων προς τους Αλβανούς, αφού είναι δεδομένο πως υποκρύπτει στρατηγικό και εμπορικό συμφέρον… Και αυτό, είτε αφορά το παιχνίδι των υδρογονανθράκων που ξεκινά στην περιοχή, είτε προώθηση βιομηχανικών συμφερόντων, μηδέ των οπλικών συστημάτων εξαιρουμένων, ενώ μην εκπλαγεί κανείς αν ξεκινήσει συζήτηση και για πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

http://www.defence-point.gr/news/?p=174243

No comments :