30/03/2017

Τζιμπουτί: Η πρώτη κινεζική βάση δίπλα σε αμερικανική…

Η βάση θα είναι ναυτική, χαρακτηριζόμενη ως «υποστήριξης διοικητικής μέριμνας». Θα βρίσκεται στο Τζιμπουτί, όπου αντίστοιχες βάσεις διατηρούν οι Ιάπωνες και οι Γάλλοι. Μάλιστα, θα είναι η πρώτη κινεζική βάση στο εξωτερικό και η πρώτη που θα είναι κυριολεκτικά τόσο κοντά με την βάση Lemonier των ΗΠΑ. Η ενεργοποίησή της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο. Η σημασία της είναι μεγάλη για πολλούς λόγους.
- Στην Αφρική βρίσκονται 2.400 Κινέζοι στρατιώτες σε αποστολές διατήρησης της ειρήνης. Άρα, η βάση-λιμάνι θα είναι σημαντική για τον ανεφοδιασμό τους.
-Το Κινεζικό Ναυτικό εκτελεί περιπολίες στο Κέρας της Αφρικής, με αποστολή την αντιμετώπιση της πειρατείας. Έτσι, θα κινεζικά πλοία θα μπορούν να ανεφοδιάζονται από μία δική τους βάση και να παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στην περιοχή. Επιπλέον, κινεζικά υποβρύχια, πυρηνικά και κρούσης, περιπολούν αφανώς στην περιοχή εδώ και μερικά χρόνια, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ
- Η βάση θα συμπληρώσει το δίκτυο φίλιων εγκαταστάσεων που δημιουργεί η Κίνα. Η πλέον κοντινή εγκατάσταση είναι το λιμάνι Γκουαντάρ στο Πακιστάν, κοντά στα Στενά του Χορμούζ. Συνδυαστικά αυτές και άλλες βάσεις ή λιμάνια αποτελούν το νέο δρόμο του μεταξιού για την Κίνα, με κατάληξη τον Πειραιά
- Η «προώθηση» αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την προβολή ισχύος της Κίνας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις στις περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

https://defense3.com/

No comments :

Post a Comment