09/03/2017

5 νέα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα

Σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και των εξοπλισμών των γειτόνων μας κατέγραψε ο τουρκικός ειδικός τύπος. Πιο αναλυτικά η κρατική εταιρεία Aselsan κατάφερε να πωλήσει στο Πακιστάν 14 ατρακτίδια σκόπευσης ημέρας/νύκτας Aselpod, καθώς και 4 ατρακτίδια του ιδίου τύπου στην Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι η Αεροπορία της Τουρκίας έχει παραγγείλει 20 ατρακτίδια σκόπευσης Aselpod εκ των οποίων μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είχαν παραδοθεί τέσσερα ατρακτίδια. Ένα ακόμη αναπτυξιακό πρόγραμμα της Aselsan εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.Πρόκειται για το ραντάρ τεχνολογίας AESA το οποίο η τουρκική εταιρεία αναπτύσσει για το νέο εγχώρια ανεπτυγμένο μαχητικό του προγράμματος TF-X. Το νέο ραντάρ αποτελεί σημαντική τεχνολογική πρόκληση για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, αφού μόλις τέσσερις εταιρείες στην Δυτική Ευρώπη (Euroradar, Leonardo S.p.A, Thales, Ericsson) έχουν την δυνατότητα κατασκευής ραντάρ αυτής της τεχνολογίας.

Επιπλέον των παραπάνω προγραμμάτων, η εταιρεία Aselsan κατασκευάζει αυτή την περίοδο 700 συλλογές LGK καθοδήγησης συμβατικών βομβών ελεύθερης πτώσης με δέσμη laser για βόμβες τύπου MK-82 (500 lb), MK-84 (2.000 lb), και των τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής διατρητικών βομβών ΝΕΒ των 2.000 lb, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο τμήμα της σύμβασης που αφορά την κατασκευή επιπλέον 700 συλλογών του ιδίου τύπου. Εκτός από την παραπάνω συλλογή κατευθυνόμενης βόμβας, η εταιρεία Aselsan (MGEO), και τα κρατικά ερευνητικά ιδρύματα TUBITAK SAGE, TUBITAK SAVTAG αναπτύσσουν την περίοδο αυτή μια κατευθυνόμενη βόμβα μικρού διαμετρήματος (Small Diameter Bomb, SDB) Aselsan MMM (Milli Mini Mühimmat).

Ένα από τα θύματα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 είναι το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου πυραύλου cruise τύπου Gezgin με εμβέλεια 1.000 χλμ της εταιρείας Roketsan ο οποίος θα εκτοξεύεται από πλοία και χερσαίους εκτοξευτές. Οι διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα επηρέασαν το συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα αφού αρκετοί συντελεστές του συνελήφθησαν. Ανάλογη τύχη είχε και το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου κινητήρα turbojet των 900LB.

http://www.viadiplomacy.gr/

No comments :

Post a Comment