10.3.17

Δημοσκόπηση: Τα 3/4 των Γάλλων λένε «όχι» σε έξοδο από την ευρωζώνη

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γάλλων είναι κατά της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και της επιστροφής στο γαλλικό φράγκο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το αποτέλεσμα της οποίας αντιτίθεται στην επιθυμία της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που επιθυμεί ένα "Frexit" (κατά το Brexit). Περίπου το 72% των ερωτηθέντων από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Elabe στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos αντιτίθεται στην εγκατάλειψη του ευρώ και στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με το 44% να είναι "σφόδρα αντίθετο".Ωστόσο, περίπου το 37% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η παρουσία της χώρας στο κλαμπ των 28 έχει "περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα", γεγονός που δείχνει ότι οι Γάλλοι δεν βλέπουν ιδιαίτερα θετικά τη σημερινή κατάσταση της ΕΕ. Σχεδόν το 31% απάντησε ότι έχει "περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα" και το 32% ότι τα πλεονεκτήματα είναι όσα τα μειονεκτήματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, προηγείται για πρώτη φορά της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Κερδίζοντας έξι μονάδες σε δύο εβδομάδες, ο ιδρυτής του κεντρώου κόμματος “Εμπρός” συγκεντρώνει το 26% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% για την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, το ποσοστό της οποίας παραμένει σταθερό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τη France Televisions.  Στο δεύτερο γύρο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας φέρεται να επικρατεί της προέδρου του Εθνικού Μετώπου με 65% των ψήφων (+5%) έναντι 35% (-5%).

Ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, η εκστρατεία του οποίου πλήττεται επί έναν και πλέον μήνα από τις υποψίες της πλασματικής απασχόλησης της συζύγου του και δύο παιδιών του, παραμένει στην τρίτη θέση με 20% των προθέσεων ψήφου, υποχωρώντας κατά μια μονάδα.  Ακολουθούν στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν (13%, -1) και ο υποψήφιος του κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν-Λικ Μελανσόν (12%, -1). Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν του δεξιού κόμματος “‘Εγερση της Γαλλίας” παραμένει σταθερός στο 3% των προθέσεων ψήφου, μπροστά από τη Ναταλί Αρτό (άκρα αριστερά, σταθερή στο 1%) και τον Φιλίπ Πουτού (άκρα αριστερά) που πέφτει κάτω από το 0,5% στις προθέσεις ψήφου.

Αυτή είναι η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Harris Interactive για τη France Televisions μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας μεταξύ του Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Φρανσουά Μπαϊρού, προέδρου του κεντρώου MoDem. Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο Διαδίκτυο από 6 έως 8 Μαρτίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.533 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων και περιθώριο λάθους 0,6 έως 1,6 μονάδα. Ανάμεσα στα κριτήρια βάσει των οποίων ψήφισαν οι ερωτηθέντες περιλαμβάνονται αρχικά το πρόγραμμα του υποψηφίου (63%), η ικανότητά του να φέρει νέες ιδέες (57%), η επιθυμία ο υποψήφιός τους να κερδίσει στις εκλογές (56%), η ειλικρίνεια του υποψηφίου (54%). Το 82% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται (πολύ ή αρκετά) για τις προεδρικές εκλογές, ενώ το 18% δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα ή αδιαφορεί τελείως.

ΑΜΠΕ

No comments :