07/03/2017

Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή 13 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου KORKUT SSA για τον Τουρκικό Στρατό

Υπογράφηκε από το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής, η σύμβαση για την κατασκευή 40 μονάδων πυρός και 13 αυτοκινούμενων σταθμών διοίκησης του τουρκικού αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού πυροβόλου KORKUT SSA. Το KORKUT SSA θα συνοδεύει και προστατεύει τους τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους σχηματισμούς του Τουρκικού Στρατού και θα ολοκληρωθεί με το τακτικό σύστημα ελέγχου-διοίκησης αεράμυνας HERIKKS το οποίο ήδη υπηρετεί στον Τουρκικό Στρατό.  Το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα KORKUT SSA αποτελείται από δύο υποσυστήματα, την μονάδα πυρός και το όχημα ελέγχου και διοίκησης.

Η μονάδα πυρός του KORKUT SSA διαθέτει δύο πυροβόλα GDF-007 των 35 χλστ της εταιρείας Oerlikon Contraves τα οποία κατασκευάζονται κατόπιν άδειας από την τουρκική εταιρεία MKEK των 35χλστ τα οποία χρησιμοποιούν πυρομαχικά προγραμματιζόμενης έναυσης τύπου ΑΤΟΜ του ιδρύματος Tübitak-SAGE και των εταιρειών ΜΚΕΚ και Aselsan, με εμβέλεια 4 χλμ και συνδυασμένη ταχυβολία 1.100 μέτρα/λεπτό (550 μέτρα/λεπτό για κάθε πυροβόλο), ένα ηλεκτροπτικό σύστημα ημέρας/νύκτας και ένα 3D ραντάρ (Ku-Band) εγκλωβισμού στόχου με αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και εγκλωβισμού στόχων το οποίο έχει εμβέλεια 30 χλμ.

Το όχημα έρευνας, ελέγχου και διοίκησης του συστήματος KORKUT SSA είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ έρευνας 3D (X-Band), το οποίο πραγματοποιεί 30 περιστροφές το λεπτό, με εμβέλεια ανίχνευσης στόχου 30 χλμ και εντοπισμού στόχου στα 70 χλμ. Το όχημα που έχει επιλεγεί για το σύστημα KORKUT SSA είναι το αμφίβιο ΖΜΑ-30 της εταιρείας FNSS. Κάθε πυροβολαρχία του συστήματος KORKUT SSA αποτελείται από τρείς μονάδες πυρός και από ένα όχημα έρευνας, ελέγχου και διοίκησης, οπότε ο συνολικός αριθμός των 40 μονάδων πυρός και των 13 οχημάτων έρευνας ελέγχου και διοίκησης επιτρέπει το σχηματισμό 13 αυτόνομων πυροβολαρχιών.

Όσον αφορά τις ικανότητες του συστήματος σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα η κάθε μονάδα πυρός του KORKUT SSA διαθέτει συνολικά 400 βλήματα έτοιμα για χρήση εκ των οποίων τα 200 βρίσκονται στον τροφοδοτικό μηχανισμό των 2 πυροβόλων και τα υπόλοιπα είναι αποθηκευμένα στον τηλεχειριζόμενο πυργίσκο όπου είναι εγκατεστημένα τα δύο πυροβόλα. Από αυτά τα πυρομαχικά, τα 160 μπορούν να είναι προγραμματιζόμενης έναυσης και πιο συγκεκριμένα τα τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής πυρομαχικό ATOM. Με τα πυρομαχικά αυτά η κάθε μονάδα πυρός μπορεί να εμπλακεί κατά 20 εναέριων στόχων όπως ελικόπτερα, αεροχήματα, αεροσκάφη, κατευθυνόμενα βλήματα και πυραύλους cruise.

Η ανάπτυξη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 με την ανάθεση του συμβολαίου στην κοινοπραξία των εταιρειών ASELSAN, FNSS, ΜΚΕΚ και του κρατικού ιδρύματος ερευνών Tübitak-SAGE. Το πρωτότυπο του συστήματος παρουσιάστηκε δύο χρόνια αργότερα τον Μάιο του 2013 κατά την διάρκεια της έκθεσης στρατιωτικού υλικού IDEF-2013. Οι δοκιμές διήρκησαν περισσότερο χρόνο από ότι είχε εκτιμηθεί με αποτέλεσμα το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα να παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό τον Μάιο του 2018 αντί για το 2017 όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί ενώ οι παραδόσεις των 13 ολοκληρωμένων πυροβολαρχιών θα ολοκληρωθούν το 2022.

ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=XlLLvpzoxB0

http://www.viadiplomacy.gr/

1 comment :

  1. Anonymous7/3/17 20:32

    ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΝΤΑΡ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ Ε;;;ΑΠΟ ΤΟ 2006...

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete