23.2.17

Σουηδία: Οικιακή θέρμανση μέσω της εκλυόμενης θερμότητας των... "servers".

Τα κέντρα δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη διαδικτυακή δραστηριότητα παράγουν υπερβολική θερμότητα και απορροφούν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για λόγους ψύξης. Ωστόσο, στην Στοκχόλμη της Σουηδίας σκέπτονται να αξιοποιήσουν όλη αυτήν την απορριπτόμενη θερμότητα για το σκοπό της οικιακής θέρμανσης. Τα κέντρα δεδομένων δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καταναλώνοντας παγκοσμίως περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας με την αεροπορική βιομηχανία. Μάλιστα η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στα κέντρα δεδομένων μπορεί έως και να τριπλασιαστεί την προσεχή δεκαετία. Ωστόσο η θερμότητα από τα κέντρα δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Μόνο ένα κέντρο δεδομένων των δέκα μεγαβάτ μπορεί να παρέχει αρκετή θερμότητα για 20.000 διαμερίσματα και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 8.000 τόνους. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πάρκα Δεδομένων Στοκχόλμης», τα κέντρα δεδομένων θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και η θερμότητα που θα παράγεται θα πωλείται στη δημοτική εταιρεία θέρμανσης.

Η εταιρεία θέρμανσης έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται με μικρά κέντρα δεδομένων, και η πρωτοβουλία ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι θα φέρει σε επαφή, προετοιμάσει και προσφέρει «όλα τα απαραίτητα στοιχεία υποδομής κατάλληλα για δραστηριότητα κέντρων δεδομένων». Δεδομένου ότι ο στόχος της κυβέρνησης της Σουηδίας είναι να απομακρυνθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2040, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να ωθήσει την σκανδιναβική χώρα πιο κοντά σε αυτό το στόχο.

http://www.naftemporiki.gr/story/1207869/souidia-oikiaki-thermansi-meso-anazitiseon-sto-diadiktuo

3 comments :

Anonymous said...

ΔΛΔ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ;ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΕΠΕΙΤΑ;

-ΔΗΜΗΤΡΑ-

ΙΣΧΥΣ said...

ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΥΔΟΛΩΣ ΘΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕ ΝΑ ΕΧΩ ΜΟΝΙΜΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΜΟΥ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ.

Anonymous said...

ΧΑΧΑΧΑ!ΠΕΣ ΤΟ ΨΕΜΑΤΑ...ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ.

-ΔΗΜΗΤΡΑ-