24/02/2017

Groza-R: Νέο ρωσικό σύστημα anti-drone

Στην IDEX 2017 στο Abu Dhabi, η Ρωσική εταιρεία KB Radar Design Bureau παρουσίασε ένα φορητό σύστημα κατά μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (counter-unmanned aerial vehicle - C- UAV) με την ονομασία Groza-R. Ο Zhybul Siarhei Victorovich, επικεφαλής του τομέα ηλεκτρονικού πολέμου της KB Radar Design Bureau, δήλωσε ότι το τουφέκι Groza-R χρειάστηκε μόνο δύο μήνες ανάπτυξης. Το πλήρες σύστημα περιλαμβάνει τρεις κεραίες τοποθετημένο επάνω σε μία τροποποιημένο τουφέκι Cyma CM0011, με τη μονάδα jammer και την μπαταρία να μεταφέρονται σε ένα σακίδιο συνδεόμενα με το τουφέκι μέσω ενός καλωδίου. Για τη στόχευση, το τουφέκι είναι εξοπλισμένο με το οπτικό σκοπευτικό Sturman 1x38 RD ενώ ο λοιπός εξοπλισμός περιλαμβάνει μία μονάδα φόρτισης SHC-8100L και ένα δίποδο. Το πλήρες σύστημα ζυγίζει 10 κιλά από τα οποία τα 8 κιλά είναι ο εξοπλισμός στο σακίδιο και 2 κιλά το τουφέκι.

Το Groza-R έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τα εμπορικά multicopters και τα μικρότερα UAVs σταθερής πτέρυγας, Victorovich είπε, μπλοκάροντας το δορυφορικό σήμα των GPS, GLONASS, Galileo, και του Κινέζικου Beidou όπως και τις ραδιοσυχνότητας (RF) στο εύρος 2.4- 2.485 GHz και 5,76 έως 5,88 GHz. Το σύστημα μπορεί να μπλοκάρει τα σήματα δορυφορικής πλοήγησης σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων και τα σήματα των επικοινωνιών RF σε έως και 2 χλμ. Μπορεί να να λειτουργήσει συνεχόμενα για μία ώρα προκαλώντας με την λειτουργία του είτε την συντριβή των UAVs είτε την επιστροφή τους στην βάση εξόρμησης, λόγω απώλειας σήματος.

Άραγε το σύστημα Groza-R τράβηξε την προσοχή του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, που αμφότεροι επισκέφθηκαν την IDEX 2017; Ωραίες οι φωτογραφίες με τις μακέτες "κορβετο-φρεγατών" αλλά μήπως ταπεινά και απολύτως οικονομικά προσιτά, συστήματα, για την οικονομία της χώρας, μπορούν να δώσουν εύκολες λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα ασφάλειας αμυντικών εγκατάστασεων; Έστω και αν αυτά αφορούν μόνο τις πτήσεις καμουφλαρισμένης κατασκοπείας με εμπορικά και ευρέως διαδεδομένα drones ...

http://defencenews.gr/

1 comment :

  1. Anonymous24/2/17 19:16

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.

    http://www.kbradar.by/en/products/radioelektronnaya-borba/counter-uav-electronic-warfare-means-and-complexes/339/

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete