17/02/2017

Der Spiegel: Συμμετοχή ΔΝΤ με 5 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα με ποσό ύψους ως και πέντε δισ. ευρώ, όπως αναφέρει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί αύριο. Αρχικά, το καλοκαίρι του 2015, όταν συναποφασίστηκε το τρίτο πακέτο, έγινε λόγος για 16 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα και μετά από παρατεταμένη διένεξη με τους Ευρωπαίους φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία του ΔΝΤ να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα με αντάλλαγμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%. Επί μακρόν το Ταμείο απέφευγε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ύψους 86 δισ., επειδή θεωρούσε ένα πλεόνασμα ύψους 1,5% ρεαλιστικό. Οι πιστωτές ελπίζουν ότι θα υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας και αποδοχή των όρων από την Αθήνα με δεδομένο ότι οι εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία θα μπορούσαν, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να δυσχεράνουν την συνέχιση του προγράμματος, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

DW: «Έκπτωση» στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα; Συναντήσεις με την Christine Lagarde, και με τον Jean Claude Juncker, θα έχει την Τετάρτη η Angela Merkel στο Βερολίνο με αντικείμενο την Ελλάδα. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ulrike Demmer επιβεβαίωσε εμμέσως την τηλεφωνική επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου, με την επικεφαλής του ΔΝΤ πριν από μερικές ήμερες. Η κ. Demmer δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας WELT ότι η κ. Lagarde υποσχέθηκε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές. Πάντως «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει» στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε η κ. Demmer.

Το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Manfred Weber. Σύμφωνα με τον γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ζητά κούρεμα χρέους. Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Friederike von Tiesenhausen, χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή και υπενθύμισε τη δέσμευση Lagarde σε συνομιλία της με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ενδιαφέρον είχε, ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου - μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα; Ερωτηθείσα από την Deutsche Welle αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληροφορίες για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, η κ. von Tiesenhausen απάντησε ότι δεν το γνωρίζει. Πάντως το υπουργείο της έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση των θεσμών μεταξύ τους αλλά και «πρόοδος» όσον αφορά τις συνομιλίες των θεσμών με την Ελλάδα. Στην ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει αν τη Δευτέρα το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για μια ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, η κ. von Tiesenhausen απάντησε ότι δεν θέλει να «προτρέξει». Πάντως το σίγουρο είναι ότι παρά την «προσέγγιση» που διαπιστώνεται με την Ελλάδα, το Eurogroup δεν πρόκειται τη Δευτέρα να αποφασίσει για την αξιολόγηση. Από «τεχνικής άποψης» θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση.

http://www.liberal.gr/

No comments :

Post a Comment