23.2.17

Τουρκία: Παίγνιο στα Ιμία και το Cesme στο Β. Αιγαίο

Πληροφορίες για πτώση τουρκικού ελικοπτέρου κοντά στα Ίμια, όπου εκτελούσε πτήσεις σε χαμηλό ύψος, μετέδωσαν αργά το απόγευμα ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία ωστόσο λίγο αργότερα διόρθωσαν τα ρεπορτάζ τους, αναφέροντας ότι το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλές πτήσεις επάνω από τις ελληνικές βραχονησίδες. Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, στις αρχικές αναφορές τους, το ελικόπτερο τη τουρκικής ακτοφυλακής έχασε ύψος και συνετρίβη στην θάλασσα, ωστόσο κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη, όπως διαβεβαίωναν από την πρώτη στιγμή το Κέντρο Επιχειρήσεων του ελληνικού Υπ. Άμυνας όσο και του Λιμενικού. Σε κάθε περίπτωση, η ένταση έχει αυξηθεί στην περιοχή, λόγω της εξόδου στο Αιγαίο του πλοίου "Τσεσμέ", αλλά και των ισχυρισμών της Άγκυρας ότι τουρκικές δυνάμεις εκτέλεσαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δυτικά της Λέσβου, σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας κι όλα αυτά μόλις μία ημέρα μετά το κυνηγητό τουρκικών και ελληνικών σκαφών στην περιοχή των Ιμίων, την οποία κατέγραψε σε βίντεο-ντοκουμέντο η κάμερα του ΑΝΤ1. Όπως μεταδίδει η "Καθημερινή", από την Αθήνα διαψεύδεται η πτώση τουρκικού ελικοπτέρου κοντά στα Ιμια, πληροφορία που μεταδόθηκε από σειρά τουρκικών ΜΜΕ πριν περίπου μία ώρα. Στην περιοχή ως αυτή τη στιγμή υπάρχει η συνήθης – τον τελευταίο μήνα –αυξημένη αεροναυτική τουρκική δραστηριότητα, την οποία οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν. Νωρίτερα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν συγκεχυμένες πληροφορίες αρχικά περί υποτιθέμενης πτώσης ελικοπτέρου της ακτοφυλακής πέριξ των Ιμίων και λίγο αργότερα για σημαντική κινητοποίηση των Λιμενικών Αρχών και εναέριων μέσων, προκειμένου να αποφευχθεί η προσέγγιση ελληνικών πλοίων στην περιοχή.

Το σκάφος ερευνών TCG CESME συνεχίσει να βρίσκεται στην περιοχή του Αιγαίου. Το τουρκικό σκάφος κινείται αυστηρά εντός της περιοχής του Βορείου Αιγαίου. Yδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 Φεβρουάριου και «μέχρι νεότερα» ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει η Άγκυρα με το σκάφος ερευνών TCG CESME. Ειδικότερα το πεδίο ερευνών περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης, σύμφωνα με την NAVTEX 244/17.

Η ελληνική πλευρά «απάντησε» αμέσως στην τουρκική γνωστοποίηση με δική της NAVTEX η οποία αναφέρει ότι: «Εφιστάται η προσοχή των ναυτιλλομένων που πλέουν στο Αιγαίο πέλαγος. Το μήνυμα NAVTEX με αριθμό 244/17 που αφορά επιστημονική (Υδρογραφική και Ωκεανογραφική) έρευνα σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική περιοχή ευθύνης NAVTEX μεταδίδονται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό. Οι μόνοι εξουσιοδοτημένοι σταθμοί NAVTEX σε εφαρμογή του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφαλείας και πληροφοριών έρευνας και διάσωσης για ολόκληρη την Ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX είναι οι Ελληνικοί Σταθμοί NAVTEX Λήμνος (L), Ηράκλειο (H) και Κέρκυρα (K) εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείστε να επικοινωνείτε με το ΕΚΣΕΔ Πειραιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ, ΙΔΑΙΤΕΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: https://isxys.blogspot.com/2016/04/blog-post_604.html

No comments :