4.2.17

Π.Ν: Άσκηση Αστραπή. Με τζούφιες ασκήσεις συντηρούν την τζούφια πολιτική της χώρας.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ-ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ-ΔΙΕΛΕΥΣΕΩΝ-ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ-ΕΡΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΟΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. ΤΕΤΟΙΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΤΕ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ (ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΣΑΣ) ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΤΩΡΑ.  ΚΟΙΝΩΣ ΚΥΡΙΟΙ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ, ΟΤΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΜΙΑ ΟΒΙΔΑ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΩΝ Τ.Ε.Δ; ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΠΑΘΑΙΝΑΜΕ; ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΠΑΘΑΙΝΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΡΑΤΤΑΝ; ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΜΕΣΑ, ΑΛΛΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΨΑΡΟΒΑΡΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ. ΑΟΠΛΑ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ. ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ... ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ... ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ, ΑΣΤΡΑΠΕΣ, ΘΥΕΛΛΕΣ, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟΥΦΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΣΑΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ...ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΣΚΕΙΣΤΕ... ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ... ΠΑΝΤΑ.

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα στρατιωτικών και μέσων ενημέρωσης στη γείτονα βρίσκονται στο όριο της λεπτής κόκκινης γραμμής, οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν συνεχή ετοιμότητα ενώ παράλληλα έφεραν εις πέρας σειρά προγραμματισμένων ασκήσεων. Έτσι λοιπόν επί 4 ημέρες, με την ένταση στην περιοχή των Ιμίων να κορυφώνεται, πραγματοποιήθηκε η άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ 17 στην θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου. Η κινητοποίηση των πλοίων του ΠΝ στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αυτής εκπαιδευτικής δραστηριότητας, συνέπεσε με τη συμπλήρωση 21 ετών από την κρίση των Ιμίων το 1996 που αναζωπυρώθηκε φέτος με μπαράζ παραβιάσεων της τουρκικής Αεροπορίας ενώ είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα η παρουσία – πρόκληση του τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στα Ίμια.

Στις ασκήσεις τύπου ΑΣΤΡΑΠΗ, περιλαμβάνεται σειρά επεισοδίων με απειλές επιφανείας, αέρος και Α/Υ στο πλαίσιο ενός απαιτητικού σεναρίου που εξομοιώνει πολεμικές επιχειρήσεις. Οι καταστάσεις που προκύπτουν δεν απέχουν ουσιαστικά και πολύ από αυτές που θα βιώσουν τα πληρώματα σε πραγματικές συνθήκες, τόσο από άποψη διαδικασιών όσο και από άποψη κόπωσης, καθώς το σύνολο των αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών που επανδρώνουν τις μονάδες επιφανείας, λειτουργούν υπό καθεστώς πολεμικών επιχειρήσεων ευρέως κλίμακας, με διαρκή αξιολόγηση των χρόνων αντίδρασης. Σχεδόν όλες οι διαδικασίες ναυτιλίας, εντοπισμού και εμπλοκής στόχων, αντιστοιχούν ακριβώς σε αυτές που θα γίνουν σε κάθε περίπτωση σε περίοδο κρίσης ή πολέμου με το σύνολο των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων. Κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα στο Αρχηγείο Στόλου να αξιολογήσει τις συνολικές επιδόσεις των πλοίων ενώ ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία να αυξηθεί το αξιόμαχο των πληρωμάτων, που καλούνται να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Η άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ 17 σχεδιάστηκε από την Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ) του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ). Οι φρεγάτες έφεραν όπως προβλέπεται και οργανικά ελικόπτερα της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, τα οποία συνδράμουν πάντα στις επιχειρήσεις της ΔΦΓ και αποτελούν πολλαπλασιαστικό παράγοντα ισχύος. Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της εφαρμογής της διακλαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ ΠΝ και ΠΑ για μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων και ευκαιριών εκπαίδευσης, τα αεροσκάφη της ΠΑ συνέδραμαν στο γενικό σχεδιασμό και εκτέλεση των σχεδιασθέντων, γυμνασίων.Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα πολεμικό πλοίο κατηγορίας φρεγάτας (όπως αυτές που ανήκουν στις κλάσεις ΜΕΚΟ ή KΟRTENAER) περιλαμβάνει ένα σύνολο πολύπλοκων αισθητήρων μεταξύ των οποίων ραντάρ καιρού, επιφανείας και αέρος, αισθητήρες σόναρ για Α/Υ εντοπισμό υποβρυχίων, πολυάριθμα συστήματα επικοινωνίας UHF/VHF, HF, SATCOM. Παράλληλα υπάρχει μια ποικιλία οπλικών συστημάτων αποτελούμενα από ναυτικά πυροβόλα σε συνδυασμό με πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα, βλήματα SSM εναντίον πλοίων, τορπίλες, αντιπυραυλικά Phalanx των 30mm, μέχρι και τα πολυβόλα των ο,30 και 0,50in για εγγύς άμυνα έναντι ασύμμετρων απειλών.

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια ο ρεαλισμός να είναι σε υψηλά επίπεδα ενώ για τα πληρώματα, κάθε γυμνάσιο ετοιμότητας είναι ένα στοίχημα, προκειμένου να κινηθούν με σωστό τρόπο στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Στη διάρκεια της άσκησης ο σχηματισμός μάχης του ΠΝ αντιμετώπισε βάσει ρεαλιστικού σχεδίου, σενάρια «Πολλαπλής Απειλής» από βλήματα επιφάνειας SSM, προσβολές από μαχητικά α/φη, σενάρια αντιμετώπισης Α/Υ απειλής, σενάρια ασύμμετρης απειλής ενώ πραγματοποίησε και τεχνικά γυμνάσια ανταλλαγής ταχυδρομείου και ανεφοδιασμού εν πλω. Συνολικά διαπιστώθηκε άριστη ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα των μονάδων επιφανείας του ΠΝ (και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο), επιβεβαιώνοντας την ικανότητα αντίδρασης απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

http://www.onalert.gr/

1 comment :

Anonymous said...

Έχοντας την τύχη του να επιστρατευομαι στα σύνορα σε περίπτωση επιστρατευσης, στην μηδαμινη περίπτωση που θα αναγκαστει το κράτος να κάνει επιστρατευση, (άμα φτάσουν οι τουρκοι στον Πόρο δλδ), αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να ακολουθήσω τις διαταγές των καρεκλοκενταυρων καριεριστων αξιωματικών του κολου των σωμάτων ενοπλης καθαριότητας ή θα πρέπει να κάνω του κεφαλιού μου! Ειλικρινά απορώ τη διαταγές είναι ικανοί να δώσουν οι προδότες ξεφτιλες, τρεσαντες ριψασπιδες ξεφτιλισμενοι καραβαναδες των ενοπλων ορντιναντσων της χώρας-χώρου, που λες κι εσύ!


12G