14.2.17

Αυστρία: Η Τουρκία διατηρεί δίκτυο πληροφοριοδοτών μέσω της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων, της Ντιγιανέτ - Συγκέντρωσε, μέσω ιμάμηδων, πληροφορίες από 38 χώρες

Ο Πίτερ Πιλτς, βουλευτής των Πρασίνων, κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι διατηρεί ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών στη χώρα, το οποίο διευθύνει μέσω της πρεσβείας της στη Βιέννη και στοχοθετεί επικριτές του προέδρου Ερντογάν, προωθεί τις πολιτικές του και λαμβάνει χρήματα από την Άγκυρα. Δήλωσε ότι έστειλε έγγραφα στην αστυνομία στα οποία περιγράφονται οι δραστηριότητες της ATIB, μιας οργάνωσης-ομπρέλας της οποίας ηγείται ο θρησκευτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας, ο οποίος επιβλέπει δεκάδες τεμένη στην αυστριακή επικράτεια. «Η ATIB (…) είναι ένα όργανο σκληρής, ανελέητης και, κατά την άποψή μου, νομικά απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης της Τουρκίας στην Αυστρία», τόνισε ο Πιλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον Πιλτς, οι ιμάμηδες τους οποίους τοποθετεί η Άγκυρα στην Αυστρία για να εργάζονται στην ATIB στέλνουν πληροφορίες στις τουρκικές αρχές κατά κύριο λόγο για τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Επίσης η ATIB κατασκοπεύει τους Κούρδους με τουρκική υπηκοότητα οι οποίοι ζουν στην Αυστρία. Κατά τον βουλευτή των Πρασίνων, αυτές οι δραστηριότητες πιθανότατα παραβιάζουν την αυστριακή νομοθεσία για τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών οργανισμών του εξωτερικού αλλά και περί της δράσης οργανώσεων θρησκευτικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, ενώ παραβιάζουν επίσης το καταστατικό της ATIB, το οποίο έχει κατατεθεί στις αυστριακές αρχές.

Τα έγγραφα που έστειλε ο πολιτικός στην αυστριακή αστυνομία αποκαλύπτουν την επικοινωνία ανάμεσα στον ακόλουθο θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής πρεσβείας στη Βιέννη και την κρατική υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, της Ντιγιανέτ. Εκπρόσωποι της αυστριακής καγκελαρίας και του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι το ζήτημα εξετάζεται. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και εκπρόσωπος της διπλωματίας της Αυστρίας δήλωσε ότι η τουρκική πρεσβεία διακοίνωσε στις αρχές ότι ο ακόλουθος θρησκευτικών υποθέσεων Φατίχ Μεμέτ Καραντάς θα διακόψει τη δραστηριότητά του «σύντομα», χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες. Καλούμε τους αυστριακούς αξιωματούχους να ενεργήσουν με λογική και να απέχουν από δηλώσεις που θα έβλαπταν τις τουρκοαυστριακές σχέσεις και την ειρηνική ζωή της τουρκικής κοινότητας στην Αυστρία». Σε δική της ανακοίνωση, η ATIB υποστήριξε ότι είναι μια αυστριακή οργάνωση και δεν δέχεται καμιά ανάμιξη από το εξωτερικό. Ο Καραντάς είπε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η ATIB δεν ερευνά την ιδιωτική ζωή ανθρώπων που ζουν στην Αυστρία, αλλά έχει καθήκον να ελέγχει εάν Αυστριακοί τουρκικής προέλευσης έχουν «ριζοσπαστικοποιηθεί» από το δίκτυο του Γκιουλέν. Ως προς αυτό, «είναι νόμιμο εμείς να κάνουμε έρευνες και να στέλνουμε αναφορές, ώστε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας και να προστατεύουμε τον λαό της Αυστρίας», πρόσθεσε ο Καραντάς.

ΑΜΠΕ

Στη Γερμανία ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας (BfV) Χανς-Γκέοργκ Μάασεν ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν εντός της γερμανικής επικράτειας. Η εξαγγελία αυτή έγινε αμέσως μετά την έναρξη έρευνας, με εντολή των εισαγγελικών αρχών, για πιθανές κατασκοπευτικές δραστηριότητες Τούρκων ιμάμηδων. Μετά από ενδελεχή έρευνα, οι αρχές ασφαλείας επιβεβαίωσαν πως Τούρκοι ιμάμηδες φακέλωναν Τούρκους και Κούρδους μετανάστες – ακόμα και όσους έχουν πολιτογραφηθεί Γερμανοί. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών να δρουν στη Γερμανία ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα και γι’ αυτόν τον λόγο διαμαρτυρόμαστε», τόνισε ο Μάασεν σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η γερμανική Αστυνομία συνέλαβε έναν Τούρκο 31 ετών ως ύποπτο για παροχή πληροφοριών σε Τούρκους μυστικούς πράκτορες για Κούρδους που ζουν στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας. Η ανακοίνωση ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος βαρύνεται με σοβαρές υποψίες ότι δουλεύει για την τουρκική κατασκοπεία και παρέχει πληροφορίες για Κούρδους που διαβιούν στη Γερμανία, τις διευθύνσεις τους, τις επαφές τους και την πολιτική τους δραστηριότητα».

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία του Ερντογάν εξάγει τις εσωτερικές συγκρούσεις της στην Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Ολλανδίας, όπου οι αρχές ασφαλείας έχουν από καιρό καταγγείλει ιμάμηδες-πράκτορες που φακελώνουν άτομα τουρκικής και κουρδικής καταγωγής. Εχουν, μάλιστα, δηλώσει πως θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά κάθε παρέμβαση που επιχειρεί το «μακρύ χέρι» της Αγκυρας. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Χάγη εκλήθη στο υπουργείο των Εξωτερικών, όταν Τούρκος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι είχε συντάξει κατάλογο οπαδών του Γκιουλέν στην Ολλανδία! Η Τουρκία βάζει το πόδι της στην Ευρώπη, μέσω της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), η οποία ελέγχει όχι μόνο τα τζαμιά στην Τουρκία αλλά επίσης στέλνει προσωπικό και στο εξωτερικό. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία τους ότι η κρατική Diyanet έχει εδώ και καιρό παρεκκλίνει από τα θρησκευτικά της καθήκοντα και έχει μετατραπεί σε άτυπο κατασκοπευτικό δίκτυο ελεγχόμενο από τη ΜΙΤ.

Σε ενημέρωση, μάλιστα, τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η εν λόγω υπηρεσία παραδέχτηκε ότι συγκέντρωσε, μέσω ιμάμηδων, πληροφορίες από 38 χώρες για τις δραστηριότητες «υπόπτων». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ιμάμηδες συγκέντρωσαν πληροφορίες και απέστειλαν εκθέσεις από την Αμπχαζία, τη Γερμανία, την Αλβανία, την Αυστραλία, την Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, το Βέλγιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γεωργία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Καζακστάν, την Κένυα, το Κιργιστάν, το Κόσοβο, τη Λιθουανία, την ΠΓΔΜ, τη Μογγολία, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τατζικιστάν, την Τανζανία, το Τουρκμενιστάν και την Ουκρανία.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, λέγεται ότι έχουν στρατολογήσει χάκερ οι οποίοι χρηματοδοτούνται από μυστικό κονδύλι για να παραβιάζουν συστήματα ασφαλείας και να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες. Με τον τρόπο αυτό υποκλέπτονται πληροφορίες, όπως ονόματα χρηστών, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμοί τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης και κρυπτογραφημένοι κωδικοί πρόσβασης έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η διαδικτυακή δραστηριότητα αντιφρονούντων, όπου και αν βρίσκονται αυτοί. Οπως και άλλες μυστικές υπηρεσίες, η ΜΙΤ είναι σε θέση να χακάρει διάφορες συσκευές και να εγκαθιστά λογισμικό που καταγράφει συνομιλίες και παίρνει φωτογραφίες. Το καθεστώς Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά χρήματα έτσι ώστε η μυστική υπηρεσία να έχει τη δυνατότητα να χακάρει τηλέφωνα χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι κάτοχοί τους. Διαθέτει, μάλιστα, τεχνολογία που δεν αφήνει περιθώρια στους χρήστες κινητών ή υπολογιστών να αντιδράσουν σε πιθανό χακάρισμα.

Στην επιχείρηση αυτή δεν συμμετέχουν μόνο στελέχη και συνεργάτες της ΜΙΤ, αλλά και τα μέλη της επισήμως διαλυθείσας JITEM. Πρόκειται για την αμαρτωλή μυστική υπηρεσία της Στρατοχωροφυλακής, που είχε άμεσες επαφές με την τουρκική μαφία και είχε κατηγορηθεί για πλήθος δολοφονιών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το δίκτυο της άλλοτε JITEM λειτουργεί ως ένα είδος παρακρατικής ομάδας η οποία ελέγχεται από το καθεστώς Ερντογάν, αλλά έχει το ελεύθερο να συνεργάζεται με το οργανωμένο έγκλημα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πράκτορες της JITEΜ πρωταγωνίστησαν στην προώθηση ετησίως προς την Ελλάδα τουλάχιστον 50.000 παράνομων μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της Βορείου Αφρικής.

http://www.protothema.gr

No comments :