03/02/2017

Δημιούργησαν το πρώτο θερμοηλεκτρικό οργανικό τρανζίστορ στον κόσμο

Ερευνητές στη Σουηδία κατασκεύασαν το πρώτο στον κόσμο οργανικό τρανζίστορ που ελέγχεται από θερμικά και όχι ηλεκτρικά σήματα. Είναι δυνατό έτσι να παραχθούν λογικά κυκλώματα (τρανζίστορ) που θα ελέγχονται από τη θερμότητα του υπερύθρου φωτός και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε θερμικές κάμερες, σε διαγνωστικά ιατρικά μηχανήματα (για την μέτρηση θερμοκρασιακών διαφορών σε ιστούς του σώματος) και σε άλλες σχετικές εφαρμογές. Η υψηλή ευαισθησία του νέου τρανζίστορ στη θερμότητα, που είναι 100 φορές μεγαλύτερη από τα παραδοσιακά θερμοηλεκτρικά υλικά, σημαίνει ότι αρκεί να συνδεθεί ένας μόνο αισθητήρας με το κύκλωμα του τρανζίστορ, για να δημιουργηθεί ένα «έξυπνο πίξελ».

To θερμικό τρανζίστορ βασίζεται σε έρευνα των ίδιων επιστημόνων, που είχε πέρυσι οδηγήσει στη δημιουργία ενός υπερ-πυκνωτή, ο οποίος φορτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου. Σε αυτό τον πυκνωτή, η ηλιακή θερμότητα μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, ο οποίος μετά αποθηκεύεται στον πυκνωτή, εωσότου χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.Τώρα, οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν αυτόν τον υπερ-πυκνωτή μέσα σε ένα τρανζίστορ από πολυμερές (οργανικό) υλικό, έτσι ώστε ένα από τα ηλεκτρόδια του πυκνωτή λειτουργεί ως πύλη του τρανζίστορ. Τα οργανικά αυτά τρανζίστορ μπορεί να είναι εύκαμπτα και να εκτυπωθούν εύκολα πάνω στο δέρμα, καθώς και σε άλλες επιφάνειες.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Οργανικών Ηλεκτρονικών του Πανεπιστημίου του Λινκέπινγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ξαβιέ Κρισπίν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications".

ΑΜΠΕ

3 comments :

  1. Anonymous3/2/17 21:04

    ΠΑΛΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ (GATE).ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΜΑΝΙΚΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ,ΔΛΔ ΡΕΥΜΑ...


    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. ΣΩΣΤΟ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΥΠΟΘΕΤΩ ΩΣ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΙ ΟΧΙ ΩΣ ΣΚΕΤΟ ΘΕΡΜΙΚΟ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous3/2/17 21:26

    ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΈΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΥΚΝΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ,ΠΑΡΑ ΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ.ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ;ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣΑ) ΕΙΝΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (ΓΙΑ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ).Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ ΑΥΤΩΝ, ΓΙΆΥΤΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete