26/02/2017

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κάθετη κλιμάκωση

Πέντε μέλη της στρατιωτικής δύναμης του Αζερμπαϊτζάν έπεσαν νεκρά μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ουδέτερη περιοχή που χωρίζει τις στρατιωτικές θέσεις Αζέρων και Αρμενίων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος κλιμάκωσης των συγκρούσεων… Κάποιες αναφορές θέλουν τις αζερικές δυνάμεις αναγνώρισης να ξεκινούν περιορισμένη επιχείρηση που συνάντησε την αντίδραση των τοπικών δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Αρμενίας. Οι σωροί των νεκρών Αζέρων στρατιωτών βρίσκονταν για πολλές ώρες στην ουδέτερη ζώνη, καθώς ο κίνδυνος εισόδου χωρίς πρότερη συμφωνία για την απομάκρυνσή τους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αιματοχυσία. Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ασφαλώς ρίχνει το φταίξιμο στους Αρμένιους, υποστηρίζοντας ότι κινήθηκαν για να βελτιώσουν τη θέση τους… Πάντως, ενδιαφέρον έχει ότι στις αζερικές απώλειες συμπεριλαμβάνονταν ο επικεφαλής πληροφοριών της ταξιαρχίας. Αργότερα μεταδόθηκε ότι οι Αζέροι κατέρριψαν μη επανδρωμένο αρμενικό αερόχημα… Το διήμερο 25-26 Φεβρουαρίου είναι μια φορτισμένη ημερομηνία για τους Αζέρους, καθώς στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πριν από 25 χρόνια, οι Αρμένιοι κατηγορούνται για σφαγή αμάχων στην πόλη Khojaly. Ενδιαφέρον έχει ότι εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έγιναν σε όλο το Αζερμπαϊτζάν αλλά και στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα.

http://www.defence-point.gr/news/?p=172144

Ένταση επικράτησε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ στην αίθουσα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, όταν μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, ζήτησαν το λόγο για να αντικρούσουν τις «ιστορικές ανακρίβειες» και «την προπαγάνδα», όπως τόνισαν, σε βάρος της Αρμενίας και της Ελλάδας. Στην παρουσίαση του βιβλίου του Το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις 1918-20, ο πρέσβης με τις «μονομερείς» τοποθετήσεις του εξόργισε τους Αρμένιους που παρευρίσκονταν, ενώ δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις των πανεπιστημιακών για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας. Σύμφωνα με την αρμενική κοινότητα ο πρέσβης αναφέρθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιγραμματικά, ενώ στο χάρτη που παρουσίαζε δεν υπήρχε πουθενά (!), λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου για το Ναγκόρνο Καρμαπάχ».

Ανάμεσα στα ερωτήματα που ετέθησαν στον πρέσβη και δεν απαντήθηκαν, ήταν και το ερώτημα για το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε, πριν από λίγες μέρες, το Αζερμπαϊτζάν για την ευρωβουλευτή της Κύπρου Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή το γεγονός ότι επισκέφθηκε το Αρτσάχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στους εκπροσώπους της αρμενικής νεολαίας ετέθη όριο δύο ερωτήσεων, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυσε για το υπόλοιπο κοινό. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το ίδιο σκηνικό επικράτησε σε αντίστοιχη εκδήλωση της Αθήνας, δεκάδες μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος ζήτησαν το λόγο, σχετικά με ανακρίβειες και προπαγανδιστικές δηλώσεις, όπως τις χαρακτήρισαν, του πρέσβη σε βάρος της Αρμενίας.

http://www.elkosmos.gr/armenii-diekopsan-tin-parousiasi-vivliou-tou-presvi-tou-azermpaitzan-sti-thessaloniki/

No comments :

Post a Comment